Sekretess i Windows 11
Sekretess i Windows 11

Microsoft har nya integritetsinställningar för Windows 11.

© Shutterstock

Se vilka program som snokar i ditt privatliv

Snart kan du lättare värna om ditt privatliv i Windows 11 tack vare en ny funktion i inställningarna.

Ända sedan Windows 11 såg dagens ljus har operativsystemet fått nya funktioner i en strid ström. Bland annat har det utvecklats en smartare urklippshanterare, Utforskaren har fått flikar och det har kommit ett helt nytt program för videoredigering.

Nu är ytterligare en smart funktion på väg till Windows 11. Funktionen är ett tillägg till inställningarna som gör det lättare att skydda privatlivet.

Snart kan du nämligen gå igenom en lista över appar och program som är installerade på datorn och som har tillgång till datorns inbyggda webbkamera, mikrofon och position med mera.

LÄS ÄVEN: Praktisk Android-funktion på väg till Windows 11

Se vilka program som snokar

Det nya sekretessläget i Windows 11 består av en lista med program och appar som är installerade på datorn. Listan visar exakt vilka program och appar som har haft tillgång till din information under de senaste sju dagarna.

Detta har David Weston från Microsofts säkerhetsavdelning för operativsystem avslöjat på Twitter, som du ser nedan:

Den känsliga informationen – som appar och program kan ha haft tillgång till – omfattar kameran, mikrofonen, kontaktlistor, datorns plats, samtal, meddelanden och skärmbilder.

LÄS ÄVEN: Två populära Windows 11-appar blir ännu bättre

Funktionen finns i inställningarna

Den nya listan över sekretessinformation som program och appar har tillgång till har ännu inte kommit till Windows 11. När funktionen kommer kommer dyker den upp i inställningarna i Windows 11 på sidan för appbehörigheter.

Det kommer att finnas en knapp som du kan klicka på för att öppna listan med program som snokar i ditt privatliv. Listan visar exakt med datum och tid när ett program eller en app exempelvis har använt datorns mikrofon.

Det är fortfarande inte känt när funktionen officiellt kommer till Windows 11, men PC-tidningen följer utvecklingen noga.

Du kan också läsa Allt om Windows 11 i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...