Clipchamp videoredigering blir standard i Windows 11
Clipchamp i Windows 11:

Äntligen kommer ett nytt inbyggt videoredigeringsprogram för Windows. Programmet Clipchamp blir nämligen en del av nya Windows 11-datorer.

© Clipchamp

Windows 11 får programmet Clipchamp för videoredigering

Om du är en av dem som saknar Windows Movie Maker är det här goda nyheter. Windows 11 får nämligen ett nytt program för att redigera videor. Programmet Clipchamp blir inbyggt i operativsystemet.

Du kanske minns videoredigeringsprogrammet Windows Movie Maker som under många år var en inbyggd del av Windows.

Programmet gjorde det superenkelt att redigera videor, men pensionerades 2017 och ersattes med en inbyggd (och inte så populär) funktion som kallas Videoredigerare i Windows Foton-appen. 

Sedan dess har datoranvändare världen över hoppats att det enkla videoredigeringsprogrammet ska återuppstå – eller i varje fall på ett annat bra och enkelt program för att redigera videor i Windows.

Nu verkar Windows-användarnas böner ha blivit hörda. 

Åtminstone blir videoredigeringsprogrammet Clipchamp en inbyggd del av Windows 11.

LÄS ÄVEN: Här är Windows 11:s nya Aktivitetsfält

Clipchamp: Windows nya videoredigeringsprogram

Om du hör till dem som har saknat ett vettigt videoredigeringsprogram i Windows kan du se fram emot att Microsoft gör Clipchamp till en del av Windows 11.

Microsoft köpte rättigheterna till Clipchamp förra året, och programmet har optimerats en hel del innan det nu blir en del av Windows 11.

Clipchamp har först och främst en tidslinje likt de flesta andra dyra videoredigeringsprogram.

Videredigeringsprogrammet Clipchamps tidslinje i Windows 11
Clipchamps tidslinje:

På Clipchamps tidslinje kan du trimma videoklipp, dela upp dem och göra diverse övergångar samt arbeta med flera spår på ett sätt som du kanske känner igen från avancerade videoredigeringsprogram. 

© Microsoft


Clipchamp har dessutom ett bibliotek med olika filter och effekter som enkelt kan användas på tidslinjen, och som något alldeles extra har Clipchamp även en medföljande funktion för att spela in det som visas på skärmen.

Allt detta kommer att installeras på alla nya Windows 11-datorer helt automatiskt när Clipchamp framöver blir en fast del av operativsystemet – precis som Windows Movie Maker var förr i tiden.

LÄS ÄVEN: Smart verktyg: Gör filmerna mindre snabbt och smidigt

Fler videoredigeringsprogram i Fördelszonen

Clipchamp blir det nya programmet för att redigera videor i Windows 11. Om du vill börja redigera videor idag – eller bara har Windows 10 på datorn – finns det naturligtvis andra program för ändamålet. 

De flesta av dem kostar pengar, men i Fördelszonen har vi flera videoredigeringsprogram som du får tillgång till som prenumerant. Där får du dessutom som alltid en grundlig vägledning. 

Vi kan till exempel rekommendera programmet DaVinci Resolve, som vann vårt senaste stora test av videoredigeringsprogram. Programmet är ganska omfattande och kan det mesta av det som de dyra betalprogrammen kan.

Om du är på jakt efter ett enklare redigeringsprogram är Shotcut en bra lösning. Shotcut lämpar sig bättre för mindre videoprojekt och för nybörjare, medan DaVinci Resolve är bra för större projekt.

> Klicka här för att hämta DaVinci Resolve i Fördelszonen.

> Klicka här för att hämta Shotcut i Fördelszonen.

Båda programmen har naturligtvis utförliga instruktioner, så att du snabbt kan komma igång med att använda dem för att redigera video.

LÄS ÄVEN: Så spelar du upp videor överallt

Kanske är du intresserad av...