Snart blir det ännu enklare att kopiera data och klistra in dem i andra program. Med en ny funktion i Windows 11 får du förslag på vad du kan göra med kopierade data.
Windows 11:

Snart blir det ännu enklare att kopiera data och klistra in dem i andra program. Med en ny funktion i Windows 11 får du förslag på vad du kan göra med kopierade data.

Urklippshanteraren föreslår åtgärder för kopierade data

Microsoft håller på att testa en ny funktion för Windows 11, där data som du kopierar med Ctrl + C kan klistras in i andra program på ett smartare och mer automatiskt sätt.

Du har säkert märkt att din moderna mobil är bra på att föreslå relevanta åtgärder när du till exempel markerar en bild eller ett telefonnummer på en hemsida.

Nu får Windows 11 snart samma möjligheter.

Microsoft håller på att testa en helt ny funktion i Windows 11, där operativsystemet själv känner igen data du kopierar till urklippshanteraren med Ctrl + C och därefter föreslår vad du kan använda dem till.

> Läs allt vi har skrivit om Windows 11 här

Vad vill du göra nu?

Den nya funktionen, som är tillgänglig för testarna i Microsofts testprogram Windows Insider, aktiveras så snart data kopieras till urklippshanteraren. 

Ännu är det sparsamt med möjligheter för kopierade data, men vi förväntar oss att funktionen löpande byggs ut. 

Med den nya uppdaterade urklippshanteraren kan du till exempel kopiera ett telefonnummer, och då föreslår Windows att du kan ringa upp numret.

Du kan även kopiera ett datum och få förslaget att skapa en händelse i datorns kalender för just det datumet. 

Om du väljer att acceptera förslagen sätts exempelvis telefonnummer eller datum automatiskt in i Microsoft Teams eller Windows kalender, så att du snabbt kan komma vidare. 

Kom med fler förslag

Om du är med i Windows Insider-programmet kan du ge Microsoft fler förslag på datatyper och åtgärder baserat på dem. Företaget uppmanar själva att du gör så att funktionen kan bli ännu bättre i framtiden.

Om du vill föreslå fler åtgärder med kopierade data – eller har helt andra önskemål om Windows i framtiden – kan du använda appen Feedback Hub, som är inbyggd i Windows 11.

Windows 11 föreslår vad du kan använda informationen till.
Lägg till kalender:

När du kopierar ett datum med den nya funktionen dyker det omedelbart upp ett förslag där du direkt kan skapa en händelse i Windows kalender för det kopierade datumet.

Windows 11 föreslår att du ringer upp när du kopierar ett telefonnummer.
Ringa:

I det här exemplet har ett telefonnummer markerats, vilket Windows omedelbart känner igen. Du får nu möjlighet att ringa numret med Microsoft Teams.

Vill du också prova de nya funktionerna i Windows?

Alla de senaste funktionerna i Windows blir först tillgängliga för deltagarna i Microsofts testprogram Windows Insider. 

Du kan också själv delta i Windows Insider om du vill testa alla nya funktioner som vi skriver om i PC-tidningen.

> Läs mer om Windows Insider-programmet i Fördelszonen

Du måste hämta Windows 11 build 25115, där den nya urklippshanteraren ingår.

Kanske är du intresserad av...