Så får du bättre koll på din information

Nu blir det enklare att se i Google Play Butik om en app till exempel delar dina data med tredje part. 

© Google

Få koll på vilka data dina appar har tillgång till

Alltmer av våra data och information finns på våra mobiler. Därför kommer Google göra det enklare att styra vad appar har tillgång till.

4 maj 2022 av Niklas Ernst

Bankuppgifter, sms, samtalsinformation, mikrofon, bilder och videor.

Det finns massor av privata data och information på din mobil som du gärna vill hålla för dig själv, och som helst inte ska falla i orätta händer.

LÄS ÄVEN: Har du koll på ditt privatliv? Få det med vårt nya verktyg

Det händer dock ändå att din privata information hamnar på en plats där den inte borde vara. Google kommer nu att försöka sätta stopp för detta genom att tydliggöra vilken information dina appar har tillgång till.

Hur mycket får en app dela? 

När de flesta av oss hämtar appar i Google Play Butik och Apples App Store är det nämligen inte många som minutiöst går igenom alla tillstånd som en viss app får att snoka runt i mobilens datalagring.

LÄS ÄVEN: Hur mycket vet Google om dig – och hur raderar du det?

Bland annat för att det kan vara svårt att avgöra hur många tillstånd som verkligen behövs för att appen ska fungera tillfredsställande – det är till exempel uppenbart att en kompassapp ska ha tillgång till mobilens gyrometer och accelerometer, men inte din samtalshistorik.

Med andra appar är gränserna suddigare. Är det till exempel nödvändigt att Google Maps har tillgång till din exakta plats även när du inte använder appen?

Se varför en app delar din information

Exakt vad appar har tillgång till – och minst lika viktigt vad de inte har tillgång till – försöker Google nu göra tydligare i Google Play Butik med funktionen ”Data safety section”.

LÄS ÄVEN: Här kan du kontrollera om appar skvallrar om dig

När du klickar på en app för att hämta den kan du trycka på knappen Om appen och sedan trycka på Visa mer vid Appens behörigheter för att se vad en app har tillgång till.

Det är detta avsnitt som Google nu uppdaterar så att det inte bara står vad en app har tillgång till, utan också varför appen har tillgång till aktuella data eller sensorer och vad data eller åtkomsten ska användas till.

Ta reda på vad appen använder dina data till.

Framöver kommer det att bli enklare att ta reda på om dina uppgifter till exempel delas med tredje part. 

© Google


Här framgår det också om utvecklaren bakom appen delar data med tredje part, och om utvecklaren tillåter detta kan användaren också be om att få specifika data raderade.

LÄS ÄVEN: Så mycket pengar är dina data värda

Slutligen kommer det också att framgå om appen lever upp till Googles Family Policy, vilket indikerar att appen följer Googles riktlinjer för att skydda barn mot olämpligt innehåll.

Läs mer om funktionen här

Har du en iPhone kan du se motsvarande information om de olika apparna i Apples App Store.

Kanske är du intresserad av...