Här kan du lära dig mer om varför mobilen laddar långsamt.
Ström:

Upplever du att mobilen laddar väldigt långsamt? Förklaringen finns ofta i laddaren och kabeln. 

© Shutterstock

Så får du den bästa laddningen av mobilen

Det krävs rätt adapter och motsvarande laddkabel för att få den mest effektiva laddningen av mobilen. Om du inte har det finns det en risk att det går otroligt långsamt. Få hjälp här.

1 maj 2023 av Niklas Ernst

Få saker är så irriterande som att stirra på en mobil som laddas oändligt långsamt när man sätter i kontakten. Om den överhuvudtaget laddas.

Det är inte bara gamla mobiler som laddas långsamt. Man kan uppleva långsam laddning även med en helt ny mobil.

LÄS ÄVEN: USB-kabeln visar hur bra den laddar

Fel kabel kan ge långsam laddning

Det beror troligen på att du antingen använder fel kabel eller en väldigt långsam adapter, alltså den del som sitter i vägguttaget och är ansluten till mobilen.

Väggladdare och USB-C-kablar är nämligen – även om de liknar varandra – ganska olika när det handlar om funktion och prestanda.

Det beror på att många enheter, från mobiler till bärbara datorer, idag använder samma standard, USB-C, men har olika behov.

Därför spelar det roll vilken kabel och adapter du använder.

Varför laddar min mobil långsamt?

Det finns tre saker som spelar in för att du ska kunna få blixtsnabb laddning: Din enhet (till exempel mobilen), själva laddaren i eluttaget och den laddkabel som ansluter de två. 

Laddningen går helt enkelt inte snabbare än den svagaste länken.

Idag laddar många mobiler med 65 watt, vilket innebär att de kan laddas otroligt snabbt.

Om du däremot använder en kabel som bara stöder 60 watt och en adapter i eluttaget som endast stödjer 20 watt, då riskerar du att din mobil eller surfplatta laddar långsamt.

Vill du få ut så mycket som möjligt av din mobil bör du först och främst undersöka hur många watt din enhet stöder, så att den laddar så snabbt som möjligt.

LÄS ÄVEN: Därför behöver du en USB-hubb till datorn

Hur många watt använder min mobil?

Det enklaste sättet är att skriva in din modell av mobil följt av ”watt” och ”charging” i Google, till exempel ”Samsung S21 watt charging”. Genom att utforska resultaten kan du se att den här modellen stöder upp till 25 watt.

LÄS ÄVEN: Ny lag: Nu kan du använda USB-C-laddare till all utrustning

Som jämförelse laddar iPhone 14 Pro med 20 watt, medan Galaxy S22 Ultra laddar med 45 watt. Har du en OnePlus 10T kan du njuta av hela 150 watt.

Den sistnämnda kan därför laddas på bara 20 minuter – om du använder rätt laddare och kabel.

Ladda mobilen snabbt med rätt laddkabel och adapter.
Laddning:

Även om mobilen kan ladda snabbt krävs det ju att både kabel och adapter klarar den effekt som mobilen kräver. Om du till exempel har en svag kabel kommer du inte att få den snabbaste laddningen. 

Vilken laddkabel ska jag välja?

När du vet hur många watt din mobil stöder kan du köpa en passande laddkabel.

Vi rekommenderar att du köper en kabel som stöder mer än du behöver just nu, eftersom du förmodligen någon gång i framtiden behöver fler watt till en ny enhet.

Det kan till exempel vara så att du får en ny mobil som stöder 150 watt. Eller så köper du en surfplatta eller dator som behöver mycket ström via USB-C-kabeln. Det gör nämligen inget om laddaren kan skicka ut mer ström än vad mobilen har stöd för.

Därför bör du som utgångspunkt köpa USB-C-kablar som har stöd för minst 100 watt, eftersom du då är någorlunda framtidssäkrad när du skaffar ny utrustning.

Dessutom måste du försäkra dig om att adaptern i eluttaget är tillräckligt stark för att stödja din mobil och din övriga utrustning – här är 65 watt eller 100 watt en bra utgångspunkt, inte minst om laddaren kan ladda flera enheter samtidigt. 

Hur får jag snabb trådlös laddning?

Om du föredrar att ladda mobilen och andra enheter trådlöst, måste du vara uppmärksam på adaptern i eluttaget, sladden och själva laddningsplattan.

Laddningen är inte snabbare än den svagaste länken.

Många trådlösa laddare ligger på 10 watt, men du kan med fördel välja en kraftigare modell om du vill försäkra dig om snabbare trådlös laddning.

Snabb trådlös laddning kräver dessutom att mobilen stöder standarden QI (som vissa tillverkare kallar Fast Charge eller liknande).

Vissa tillverkare har särskilda trådlösa laddare till just sina mobiler – det gäller till exempel Samsung och Apple. Här får du alltså snabbast möjliga laddning med tillverkarens egen laddare.

LÄS ÄVEN: Så fungerar trådlös laddning

Kan jag ladda mobil och dator med samma laddare?

Idag är USB-C det dominerande uttaget för laddning av allt från mobiler och surfplattor till datorer, och det kommer bara fler enheter med USB-C. 

Därför är det praktiskt om du kan använda en laddare till alla enheter. 

Här räcker det inte med att ha en kabel med en USB-C-kontakt i änden. 

En laddare till en mobil kan knappast leverera tillräckligt med ström för en dator, men omvänt kan du enkelt ladda mobilen med datorns laddare. Det skadar inte mobilen. 

Så ja, du kan ladda alla dina USB-C-enheter med samma laddare. Det enda du behöver göra är att välja en laddare som är tillräckligt stark för att ladda den ”tyngsta” av dina enheter. 

Lättare att förstå USB-C-kontakter och kablar

Det kan alltså vara något av en djungel när du ska hitta rätt USB-C-kabel. Det är du inte ensam om att tycka.

Just därför har det beslutats att det ska vara lättare att hitta bland alla olika kablar tack vare nya namn. 

Av de nya namnen ska det snabbt framgå hur många watt kablarna stöder och med hur höga hastigheter de kan överföra data.

Du kan läsa vår artikel om de nya namnen och deras betydelse här om du vill lära dig mer om kablarna

Kanske är du intresserad av...