Här är bara ett litet urval av de olika USB-anslutningar som finns. Dessutom finns det en mängd versioner från USB 1.0 och fram till USB 4.
USB:

Här är bara ett litet urval av de olika USB-anslutningar som finns. Dessutom finns det en mängd versioner från USB 1.0 och fram till USB 4.

Nya namn: Enklare att förstå USB-typerna

Håll tungan rätt i mun när du skaffar dig överblick över de USB-anslutningar som sitter i en modern dator – och vilka kablar du ska använda till vad. Nu storstädas det i den allmänna förvirringen.

10 oktober 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Under många år har det varit en förvirrande uppgift att förstå vilken USB-anslutning datorn har, och inte minst vilken USB-kabel du behöver till olika utrustning.

Förvirringen beror på att själva anslutningstekniken i datorn och i utrustningen har ett unikt versionsnummer – till exempel USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.2 och så vidare.

Det kan du läsa mer om i den här artikeln i Fördelszonen.

Dessutom har de USB-kablar och USB-kontakter som används för att ansluta datorn till utrustning en annan unik namngivning.

Det finns USB A, som är den platta kontakten som ansluts till datorn, USB B, som till exempel används för att ansluta en skrivare, och den helt nya USB C som kan användas i både dator och kringutrustning.

Som om det inte vore nog finns de olika kontakttyperna dessutom i både mini- och mikroversioner, vilket bidrar till att göra förvirringen total.

> Läs även: Vilken USB-version finns i min dator?

Ny namngivning för USB är på väg

Nu har organisationen bakom USB – USB Implementers Forum (USB-IF) – äntligen också insett att den omöjliga namngivningen är hopplös för oss konsumenter.

Därför har USB-IF lanserat helt nya namn på USB-anslutningarna, som en gång för alla ska förenkla anslutningen. 

Det innebär bland annat också att de kompletterande namnen HighSpeed for USB 2.0 och SuperSpeed for USB 3.0, som har funnits i flera decennier, nu försvinner helt. 

Det är mycket passande, då USB 2.0:s hastighet på 480 Mbit/s knappast kan kallas superfart idag.

> Läs även: Vad är skillnaden mellan en USB-port och en USB-kontakt?

Det kommer USB-anslutningarna att heta

Där de nuvarande namnen på USB är präglade av intetsägande versionsnummer kommer den nya namngivningen att avslöja vad de enskilda versionerna kan prestera.

Det innebär med andra ord att om din kommande dator är utrustad med en USB-port som heter USB 20 Gbps, betyder det att dess USB-anslutning kan leverera data med 20 gigabit per sekund.

Något annat behöver du inte tänka på.

Anslutningarnas namn blir mer logiska, och det blir lättare att se vad varje USB-version kan prestera.
USB-anslutningar:

Anslutningarnas namn blir mer logiska, och det blir lättare att se vad varje USB-version kan prestera.

Även USB-kablarna får nya namn

Precis som med USB-anslutningarna på dator och utrustning kommer även USB-kablarna att få logiska namn som refererar till kablarnas prestanda. 

Om en USB-kabel till exempel heter ”USB 20Gbps 240w” vet du att den kabeln kan leverera data med 20 gigabit per sekund och ladda utrustning med upp till 240 watt.

Logotyper och namn på de kommande USB-kablarna avslöjar direkt hur snabbt de kan leverera data och hur hög laddningskapacitet de stöder.
USB-kablar:

Logotyper och namn på de kommande USB-kablarna avslöjar direkt hur snabbt de kan leverera data och hur hög laddningskapacitet de stöder. 

Versionerna finns kvar i det fördolda

Tillverkarna av datorer och utrustning måste fortfarande förhålla sig till de gamla och förvirrande versionsnumren när de bygger din dator, men meningen är att konsumenterna bara ska förhålla sig till den nya namngivningen.

Det är dock helt upp till tillverkarna om de vill införa de nya logiska namnen – och när det eventuellt ska göras – så det kan ta lite tid innan du ser effekten ute i butikerna.

> Läs även: Därför behöver du en USB-hubb till datorn

Kanske är du intresserad av...