En USB-hubb med USB-C-kontakt
USB-hubb:

En USB-hubb kan förvandla en enda USB-C-port till ett överflöd av portar till datorn.

© Shutterstock

Därför behöver du en USB-hubb till datorn

Vad är en USB-hubb och varför behöver jag en USB-hubb? Här får du svaret.

9 mars 2022

I takt med att bärbara datorer blivit allt mindre och tunnare har det också blivit vanligare med datorer som bara har ett fåtal portar på sidorna – helt enkelt på grund av att det inte finns plats för fler.

Om du tillhör dem som har många tillbehör till datorn, till exempel extern skärm, mus, tangentbord och extern hårddisk, så får du snabbt slut på portar och därmed möjligheter att ansluta fler saker till datorn.

Här blir en USB-hubb din räddningsplanka. 

> Just nu kan du få en 8-i-1-USB-hubb som gåva när du köper två nummer av PC-tidningen för endast 149 kronor. Se erbjudandet här.


I den här artikeln kan du läsa:

Bärbar dator med USB-C-utgång
Få utgångar:

Idag är bärbara datorer ofta så små och tunna att det bara finns plats för ett fåtal utgångar. Det kan orsaka problem om du vill ansluta exempelvis en extern skärm, mus och tangentbord. Då behöver du en USB-hubb. 

© Barry Paterson/Shutterstock

Vad är en USB-hubb?

En USB-hubb är en praktisk adapter som ger dig flera ingångar till datorn.

En USB-hubb kan vara utrustad med exempelvis diverse USB-ingångar, kortläsare, HDMI-utgång och nätverksport för kabelnätverk.

Dessutom tar en USB-hubb i regel bara upp en enda USB-port på datorn. Du kan alltså enkelt utöka antalet utgångar från datorns USB- eller USB-C-utgång, så att du kan ansluta flera enheter till datorn.

> Läs även: Nya sätt att använda ett usb-minne

Vad ska jag använda en USB-hubb till?

En USB-hubb expanderar en enda USB-port på datorn till en hel rad i hubben. 

Då kan du enkelt ansluta utrustning som skrivare, mus, extern SSD och tangentbord med mera samtidigt, utan att få slut på portar på datorn.

En USB med många anslutningsmöjligheter kan också ge datorn nya funktioner, till exempel en trådbunden nätverksanslutning eller en HDMI-port. 

Om datorn är så modern att den bara har USB-C-portar går det även att använda en USB-hubb som adapter, så att du kan ansluta utrustning som använder den gamla USB-A-porten.

USB-hubb med sju portar
USB-hubb:

Den mest grundläggande USB-hubben är bara en rad extra USB-portar till datorn, som här. Men du kan också få USB-hubbar med exempelvis HDMI-utgång, kortläsare och nätverksutgång. 

© Shutterstock

Behöver min USB-hubb strömförsörjning?

Förr i tiden behövde USB-hubbar vanligtvis extern strömförsörjning för att kunna leverera tillräckligt med ström till de anslutna enheterna. Idag är det vanligast att USB-hubben ansluts till datorns USB-C-port som kan leverera mer ström. 

Därför behövs ofta ingen extern strömförsörjning.

Mycket av det vi ansluter till datorn har dessutom blivit mer strömsnålt. En extern SSD-enhet drar till exempel mycket mindre ström än en gammaldags mekanisk hårddisk.

> Just nu kan du få en 8-i-1-USB-hubb som gåva när du köper två nummer av PC-tidningen för endast 149 kronor. Se erbjudandet här.

Är du redan prenumerant?

Om du redan prenumererar på PC-tidningen kan du få USB-hubben med rabatt i vår förmånsbutik Moreshop.

I Moreshop hittar du allt från elektronik och köksredskap till träningsutrustning och regnkläder till förmånliga prenumerantpriser.

Du behöver bara logga in med ditt prenumerationsnummer för att få rabatten.

> USB-hubben hittar du i Moreshop här

Vad är en dockningsstation?

En dockningsstation är en typ av elektronisk parkeringsplats för datorn. 

I en USB-hubb i ordets ursprungliga bemärkelse får du en rad med USB-portar, men med en dockningsstation får du även massor av andra anslutningsmöjligheter.

Dockningsstationen har vanligtvis allt anslutet hela tiden. Därför behöver du bara ansluta din bärbara dator till dockningsstationen med en enda USB-kabel när du kommer hem, så har du på några sekunder tillgång till exempelvis skrivare, kabelnätverk, mus, skärm och tangentbord.

> Läs vårt test av en dockningsstation från Targus här.

Vad kan jag ansluta en USB-hubb till?

En USB-hubb fungerar med de flesta datorer som har en USB-port.

Du kan koppla en USB-hubb till både PC och Mac, och den fungerar faktiskt även med Android-mobiler och surfplattor som har USB-C-utgång, så att du kan ansluta exempelvis mus och tangentbord till din mobil med kabel.

Det är smart om du till exempel är på semester och vill visa film från mobilen på hotellrummets TV. Anslut bara USB-hubben till mobilen och därefter till TV:n med en HDMI-kabel. 

> Läs även: Officiellt: EU vill ha USB-C till allt

Vilka ingångar kan jag få i en USB-hubb?

Du kan köpa USB-hubbar med i stort sett alla anslutningar som går att hitta på en dator. 

Det betyder bland annat HDMI-ingång för att ansluta en skärm, SD- och microSD-kortläsare, USB-C- och gammaldags USB-A-portar. 

Det finns även USB-hubbar där det går att montera en intern SSD-enhet, så att du kan använda hela hubben som ett externt lagringsutrymme för datorn.

En annan viktig funktion i vissa USB-hubbar är nätverksutgången (Ethernet). 

På många nyare datorer och MacBooks har det nämligen inte blivit plats för någon nätverksport, så det går inte att använda ett trådbundet nätverk. Det kan du göra om du använder en USB-hubb med nätverksutgång. 

8-i-1-USB-hubb med Ethernet, kortläsare, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, HDMI och strömadapter
USB-hubb med Ethernet:

Med den här 8-i-1-USB-hubben kan du ansluta en bärbar dator eller Mac till ett trådbundet nätverk via dess Ethernet-utgång. Den har dessutom två kortläsare, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, HDMI och strömadapter för laddning av exempelvis en mobil. 

Vilken USB-port ska jag ansluta min USB-hubb till?

Var uppmärksam på vilken typ av USB-port det är när du ansluter din utrustning.

En USB 2.0-port är till exempel perfekt för att koppla in en mus eller ett tangentbord, men om du vill använda en extern hårddisk bör du se till att det görs med den snabbare USB 3.2-porten – annars blir filöverföringarna fruktansvärt långsamma.

> Just nu kan du få en 8-i-1-USB-hubb som gåva när du köper två nummer av PC-tidningen för endast 149 kronor. Se erbjudandet här.

Varför fungerar inte min USB-hubb?

Det kan finnas flera orsaker till att de enskilda portarna på en USB-hubb inte fungerar som de ska. 

Om du har många eller väldigt strömkrävande saker ska du se till att USB-hubben får tillräckligt med ström från datorns USB-port. Det kan vara skillnad på hur mycket ström varje port levererar, så prova dig fram.

Om det inte fungerar kan du behöva en extern strömförsörjning, om en sådan följer med USB-hubben.

Om HDMI-porten på USB-hubben inte fungerar kan det bero på att USB-C-porten på datorn inte stöder anslutningar via HDMI.

Vilken USB-hubb ska jag välja?

Innan du börjar leta efter en USB-hubb bör du fundera över vad du behöver. Vilka utgångar saknar du på datorn? Och vilken utrustning vill du ansluta till datorn?

Om du vill använda en extern skärm kan en HDMI-utgång vara en bra idé. De flesta nyare skärmar använder HDMI-kabel. HDMI-utgången gör det också möjligt att ansluta datorn till din TV. 

Har du många äldre USB-enheter som exempelvis mus, tangentbord och extern hårddisk bör du satsa på en USB-hubb som ger dig fler USB-utgångar. 

Om du fotograferar och vill använda din USB-hubb som kortläsare är det viktigt att du kontrollerar vilket minneskort din kamera använder. Det finns USB-hubbar med kortläsare för både SD-kort, micro-SD och CF-kort. 

Vad är skillnaden mellan USB-hubb och USB-C-hubb?

När du söker efter en USB-hubb kommer du förmodligen att stöta på både USB-hubb och USB-C-hubb, men skillnaden är faktiskt ganska liten. 

Det säger bara om kabeln som går från hubben till datorn har en USB-C-kontakt eller en gammaldags USB-kontakt. Du måste alltså kontrollera vilken ingång som finns tillgänglig.

På nyare datorer och MacBooks har du ofta bara en USB-C-utgång, medan du på en äldre maskin kanske bara har vanlig USB. 

Ibland medföljer en adapter så att du kan använda USB-hubben både i en USB- och USB-C-utgång på datorn. 

> Läs även: USB-kabeln visar hur bra den laddar

Kanske är du intresserad av...