EU vill ha USB-C till allt
Ny standard

Om EU-kommissionen får som de vill kommer alla digitala enheter framöver använda USB-C-standarden. Det skulle innebära farväl till Apples Lightning-kabel och övriga typer av kablar som idag används för laddning, till exempel USB och mikro-USB.

Officiellt: EU vill ha USB-C till allt

EU-kommissionen har föreslagit att USB-C ska bli en ny gemensam standard för IT-utrustning. Det innebär att Apple tvingas skapa ett alternativ till lightning-kabeln, som annars har varit standard i Apple-produkter som iPhone.

30 september 2021 av Steffen Nielsen

Idén har varit på gång länge. Nu kan den dock bli verklighet: EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag som ska göra USB-C till en universell standard för laddning av IT-utrustning.

Förslaget gäller i stort sett alla enheter inklusive mobiler, surfplattor, kameror, hörlurar, högtalare och handhållna videospelskonsoler.

Tanken är att konsumenter ska kunna återanvända sin laddare istället för att köpa en ny laddare varje gång det kommer in ny utrustning genom dörren. I förslaget framgår det också att laddare måste säljas separat, eftersom man med en gemensam standard redan har en lämplig laddare hemma.

Enligt förslaget kommer den uppenbara miljöfördelen dessutom att bespara konsumenterna 250 miljoner euro per år.

Micro-USB, Lightning och USB-C

Om det blir som EU vill måste alla digitala enheter laddas med USB-C. Det innebär farväl till bland annat Apples Lightning och Micro-USB.

Apples huvudbry

För de allra flesta tillverkare av elektronikutrustning har bytet till USB-C redan kommit igång.

Det gäller till exempel stora tillverkare av Android-telefoner som Samsung och Huawei, som redan använder sig av standarden. Det annars så populära mikro-USB har nu också fasats ut.

Men för Apple skulle EU-förslaget få allvarligare konsekvenser. Giganten har nämligen satsat på Lightning-standarden som sedan 2012 har suttit i bland annat alla iPhones.

> Apple har precis lanserat iPhone 13. Se vad de kan erbjuda här

Klargörande först om flera år

Om EU:s åtgärder blir lag som förväntat, står Apple inför ett svårt val. 

Ska de byta ut Lightning-porten mot en USB-C-port i nya Apple-produkter? Ska de behålla lightning-kontakten, men erbjuda en adapter för USB-C? Eller ska de helt låta bli att ha ett laddningsuttag i sina produkter och satsa på tekniken för trådlös laddning som blir allt bättre?

Beslutet behöver Apple varken fatta idag eller imorgon. 

EU:s lagförslag förväntas behandlas i upp till ett år, och därefter kommer en övergångsperiod på upp till två år som Apple kan använda för att uppfylla de nya kraven.

> Läs även: Hur fungerar trådlös laddning?

EU vill ha USB-C till allt
USB-C

USB-C-kabeln går en ljus framtid till mötes när standard ska byggas in i alla enheter. Det vill säga att alla mobiler, hörlurar, kameror, surfplattor med mera ska använda USB-C i framtiden.

Kanske är du intresserad av...