EU vill förbjuda Lightning-kabeln och göra USB-C-kablar till standard. Även för Apple.
Lightning-kabel:

EU vill förbjuda Lightning-kabeln och göra USB-C-kablar till standard. Även för Apple.

EU vill förbjuda Apples Lightning-kablar

USB-C ska vara den nya laddningsstandarden för alla telefontillverkare. EU är på gång med en lagstiftning som kan skicka Apples Lightning-kablar till skroten.

20 augusti 2021 av Steffen Nielsen

"Är det någon som har en Samsung-laddare?" 

Det var sådant vi frågade varandra för tio år sedan, då varje telefontillverkaren hade en egen typ av laddare.

Idag frågar vi bara efter en laddare, för i stort sett alla märken använder USB-C. Det finns dock ett stort undantag.

Om du har en iPhone eller annan Apple-utrustning behöver du fortfarande en laddare av Lightning-modell.

Men om EU får bestämma kommer Apple tvingas att skippa Lightning-kontakten och gå över till USB-C precis som övriga tillverkare. 

EU kan komma att skrota Lightning

I september väntas EU-kommissionen lägga fram lagar som tvingar Apple att ta steget över till USB-C-anslutning för laddning och överföring till och från telefonen. Det skriver Reuters.

Det är inte första gången som ett sådant initiativ är på väg från Bryssel. 2018 försökte EU göra något liknande, utan att det resulterade i några lagkrav.

Den gången lyckades Apple stoppa lagen med argument om att en standardisering skulle bromsa innovationen i branschen och resultera i en mängd elektronikavfall som skadar miljön (när alla Apple-användare ska skrota sin Lightning-utrustning).

Lustigt nog är det just miljöargumentet som ligger till grund för hela EU:s förslag den här gången, då vi på världsbasis skrotar 50 miljoner ton elektronisk utrustning per år. Att standardisera laddningssystemen skulle minska detta avsevärt.

USB Micro-B, Lightning, USB-C
Kablar:

2019 använde hälften av de mobiler som såldes i EU standarden Micro USB (tv). 29 procent använde USB-C (th) och 21 procent använde Lightning. Om EU får bestämma kommer alla enheter att använda USB-C i framtiden. 

Stor majoritet för förslaget inom EU

Den här gången är det dock mer substans i åtgärderna från EU. 

En tidigare omröstning i EU-parlamentet visar på en överväldigande majoritet (582 mot 42) för att tvinga fram den nya standarden, som förvisso skulle underlätta för mobilanvändare men göra livet svårare för Apple.

Apple kommer dock knappast att lägga sig platt i diskussionen, så frågan är hur lång tid det kan tänkas dröja innan vi alla frågar: "Är det någon som har en laddare?".

Det är en sak att förslaget läggs fram, men inom EU kan det ta flera år innan ny lagstiftning träder i kraft. Då kan både USB-C och Lightning vara ett minne blott. 

Apples Lightning-kabel, som snart kan tillhöra det förflutna.
Lightning-kabel:

Här syns Apples Lightning-kabel som snart kan höra det förflutna (th) bredvid en USB-C-kabel, som är standard hos de flesta andra tillverkare. 

Kanske är du intresserad av...