Trådlös laddning av iPhone

Trådlös laddning är smart. Men hur fungerar det egentligen?

Så funkar trådlös laddning

Med trådlös laddning av mobilen slipper man trassla med sladdar när mobiltelefonen måste laddas. I stort sett alla lite dyrare nya mobiltelefoner stödjer trådlös laddning. Så här fungerar tekniken.

På senare år har det blivit allt vanligare med ytterligare en teknisk förkortning i annonserna för mobiltelefoner – Qi.

Qi är en teknik för att ladda enheter trådlöst och betyder energiflöde på kinesiska. I stort sett alla nya mobiltelefoner i toppsegmentet stödjer trådlös laddning.

I stället för att trassla med kablar räcker det att lägga telefonen på en Qi-laddare för att batteriet ska laddas.

Så används trådlös laddning

En trådlös laddare består ofta av en platta som telefonen, eller någon annan enhet med stöd för Qi, läggs på. Vissa laddare kan ladda två enheter samtidigt.

Plattan ansluts till en strömadapter på samma sätt som telefonen när den laddas via kabel. Vissa laddare har även ett usb-uttag för att äldre telefoner som inte stödjer Qi ska kunna laddas via kabel.

Inte ens till de dyraste flaggskeppstelefonerna följer det med någon trådlös laddare, trots att telefonerna stödjer tekniken. Därför är det lätt hänt att missa att den nya telefonen faktiskt kan laddas trådlöst.

Det finns många typer av enheter som stödjer trådlös laddning och som därmed kan laddas med samma laddare, till exempel Apples trådlösa hörlurar AirPod och smartklockor från flera tillverkare.

Det finns också mobiltelefoner som i sig fungerar som trådlösa laddare, till exempel Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10. När funktionen aktiveras kan en annan enhet läggas intill mobiltelefonen för att batteriet ska laddas.

Tekniken bakom trådlös laddning

När mobilen läggs på plattan skickar telefonen information till plattan att den är redo att ta emot ström och hur mycket energi den behöver.

Växelström skickas genom en kopparspole i laddare för att skapa ett magnetiskt fält, som i sin tur påverka motsvarande spole i telefonen. Där skapar magnetismen ström som laddar batteriet.

Effektförlusterna är betydligt större än vid vanlig laddning med kabel och därför går det långsammare att ladda trådlöst.

Ladda mobilen trådlöst

Om du har en mobiltelefon som stödjer trådlös laddning (se listan nedan), kan du också sluta med trassliga sladdar.

Allt som behövs är en trådlösa laddare. Det finns mängder med sådana på marknaden och priserna börjar på runt 100 kronor.

Laddaren ansluts till ett vägguttag som vilken annan laddare som helst. Sedan är det bara att lägga mobilen på den för att ladda batteriet.

Det är viktigt att du kontrollerar att den trådlösa laddaren stödjer tekniken Qi, som är den standard som gäller för trådlös laddning.

> Läs mer om mobiltelefoner - nyheter, tips och tester

Kanske är du intresserad av...