Den ovala USB-C-kontakten finns redan i nya datorer och Android-mobiler. Från 2024 ska den även finnas i iPhone och kringutrustning som tangentbord och möss.
USB-C:

Den ovala USB-C-kontakten finns redan i nya datorer och Android-mobiler. Från 2024 ska den även finnas i iPhone och kringutrustning som tangentbord och möss.

USB-C: Nu kan du använda samma laddare till all utrustning

En ny lag som just har godkänts av EU-parlamentet innebär att du snart kan nöja dig med en laddare till all utrustning. Från och med 2024 ska det nämligen finnas USB-C överallt.

12 oktober 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Förra hösten kunde vi berätta om ett nytt lagförslag från EU som skulle göra det mycket lättare att vara konsument i Europa.

Tack vare den nya lagen kommer EU att skona miljön från plast och elektronikskrot genom att göra USB-C till den gemensamma laddningsstandarden som ska användas i all elektronisk utrustning.

Då uppskattades besparingen för konsumenterna bli 250 miljoner euro om året eftersom det inte behövs en ny laddare varje gång du köper en ny mobil, dator eller surfplatta.

Nu är lagen godkänd – USB-C vinner

Förra veckan röstade EU-parlamentet och godkände lagförslaget, så att det snart kan bli verklighet ute i butikerna.

Rent konkret ska den nya lagen träda i kraft 2024, vilket innebär att tillverkare av mobiler, surfplattor, datorer, digitalkameror, hörlurar, bärbara högtalare, spelkonsoler, datormöss, tangentbord och mycket annat ska laddas via en USB-C-kontakt.

Från och med 2024 ska mobiler kunna laddas med en USB-C-kabel, medan den nya lagen kräder i kraft för nya datorer från och med våren 2026. Det finns dock redan idag datorer till försäljning med USB-C-laddning.

> Läs även: Ny namngivning gör det lättare att förstå USB

Slut med olika laddare och tillverkarspecifika standarder

För dig som konsument innebär det att du inte behöver ha flera olika laddare, eftersom mobilen och surfplattan använder samma uttag.

Det kan också betyda att tillverkare i framtiden kan sälja exempelvis en ny mobil utan medföljande laddare. De kan nämligen förutsätta att de flesta redan har minst en liggande från den gamla mobilen, och därmed kan det finnas pengar att spara på den nya utrustningen.

> Läs även: Därför behöver du en USB-hubb till datorn

Drabbar Apple hårdast

Redan år 2009 presenterades det första förslaget om en gemensam laddstandard inom EU, och debatten blossade upp igen år 2014. Önskemålet om en gemensam standard kommer sig av att EU-kommissionen fastställde att det årligen kastas 11 000 ton laddare i hela EU.

Det är framför allt tillverkaren Apple som har motsatt sig planerna, eftersom företaget ansåg att deras egen Lightning-kontakt var bättre. De hävdade också att den lite större USB-C-kontakten inte skulle passa i de tunna iPhone-modellerna.

Sedan dess har Apple närmat sig de kommande kraven genom att bygga in USB-C i sina iPad Air, iPad Mini och iPad Pro.

Enligt Bloombergs Apple-expert Mark Gurman är Apple redan i full gång med att ordna USB-C i kommande produkter, men han bedömer också att de inte byter ut sina Lightning-kontakter förrän i sista minuten. 

Även en gemensam standard för snabbladdning

Den nya lagen innebär också att man slipper tillverkarspecifika standarder för snabbladdning.

Som det är idag kan till exempel en en snabbladdare från Samsung inte snabbladda en telefon från OnePlus. Som konsument är man därför låst till tillverkarnas egna laddare om man vill ladda snabbare än 1 000 mAh.

När lagen träder i kraft 2024 kommer du att kunna snabbladda mobilen med en laddare från vilken tillverkare som helst.

> Läs även: Så fungerar trådlös laddning

Kanske är du intresserad av...