Android 9 Pie

Googles nya Android-operativsystem heter Android Pie.

Får din telefon Android Pie?

Google har släppt den nya versionen av Android, Android Pie - men när kan du hämta det till din telefon? Här är vad vi vet.

8 augusti 2018 av Martin Haverholm

Google utannonserade nyligen den nionde generationen av sitt mobila operativsystem Android. Precis som tidigare generationer var Android 9 fått sitt namn efter godis eller sötsaker - den här gången Android Pie - eller paj på svenska.

Android Pie erbjuder bland annat bättre batteritid, förbättrat gränssnitt, bättre fingeravtrycksläsare och teknik för ansiktsavläsning, och inte mindre än 157 nya känsloikoner för att göra dina textmeddelanden festligare än någonsin.

En annan sak som kan glädja många användare är att Android Pie förväntar komma snabbare och till fler telefonmodeller än tidigare versioner av Android. En testversion har till och med funnits tillgänglig för flera tillverkares toppmodeller en längre tid.

Google Pixel 2 med Android 9 Pie

Googles egen Pixel 2 har redan fått Android Pie

Vem får Android Pie först?

Men när får din telefon Android Pie och vilken telefon ska du satsa på för att vara säker på att vara bland de första som kan använda det nya opertivsystemet?

Google har redan skickat ut den färdiga versionen av Android Pie till en handfull olika telefoner. Det handlar om Googles egna Pixel-telefoner samt tillverkaren Essentials enda modell, alltså:

 • Google Pixel

 • Google Pixel XL

 • Google Pixel 2

 • Google Pixel 2 XL

 • Essential PH-1

Oneplus 6 får också snart Android 9 Pie

Oneplus 6-ägare kan hämta en beta-version av Android Pie, men telefonen får snart den färdiga versionen.

Snabb lansering till flera telefoner

En nyhet är att Google har låtit användare testa tidiga versioner av Android Pie på andra telefoner än Googles egna. 

De telefoner som har omfattats av testprogrammet kommer att få den färdiga versionen av Android Pie någon gång de kommande månaderna. 

Det handlar om:

 • Sony Xperia XZ2

 • Xiaomi Mi Mix 2S

 • Nokia 7 Plus

 • Oppo R15 Pro

 • Vivo X21

 • OnePlus 6

Android 9 Pie kommer även till Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 får förmodligen också Android Pie, men det har inte sagts något om detta via officiella kanaler ännu.

Hur blir det med Samsung?

Flera av de stora telefontillverkarna har ännu inte sagt något officiellt om deras kunder kommer att kunna installera Android Pie på deras telefoner, men om du har en nyare telefonmodell Samsung, Huawei, HTC eller LG, kan du troligtvis förvänta dig att få Android Pie med tiden.

Det finns dessutom anledning att tro att Android Pie kan komma snabbare till andra telefonmodeller än tidigare versioner av Android:

Med Android 8, Oreo, introducerade Android ett system som heter "Project Treble", som gör det enklare för telefontillverkare att anpassa operativsystemet för olika telefoner. Så om din telefon hade Android Oreo installerat när du köpte den, kan du eventuellt få Android Pie snabbare än du tror.

Få ett pekdatortangentbord med PC-tidningen

Nu kan du få ett pekdatortangentbord tillsammans med PC-tidningen, så att du slipper använda det där irriterande lilla skärmtangentbordet mer än nödvändigt. Bluetooth-tangentbordet har en bekväm storlek så att det är enkelt att ta med, och det väger bara 350 gram. 

Tangentbordet ansluts enkelt med Bluetooth till alla moderna pekdatorer och smartmobiler, och när det är anslutet kan du skriva med riktiga tangenter som om det vore en bärbar dator. 

Ovanför tangenterna finns den fördjupning där du kan placera din pekdator eller telefon så att det står upprätt medan du skriver.

Tangentbordet är värt 299 kronor, men du kan få tangentbordet tillsammans med två nummer av PC-tidningen för bara 59:50 kronor.

Läs om erbjudandet här

Kanske är du intresserad av...