Laptopförsäljning

Vi köpte datorer på bred front under 2020 och 2021, men sedan dess har försäljningen minskat markant. Experterna förutspår att det blir först 2024 som köplusten är tillbaka på samma nivå.

Datorförsäljningen i fritt fall

År 2022 var en riktig skärseld för datortillverkare. Sista kvartalet medförde en nedgång på 28,5 procent jämfört med föregående år. Vad har hänt?

23 januari 2023 av Steffen Nielsen

Köpte du en ny dator under 2022?

Om ditt svar på frågan är ja är du nästan lite unik, för 2022 var faktiskt ett riktigt bedrövligt år för samtliga datortillverkare. 

Det såldes nämligen betydligt färre datorer än under 2020 och 2021.

Försäljningssiffrorna för datorer har precis offentliggjorts från hela tre källor, och de är rörande överens om att 2022 var ett riktigt dåligt år för HP, Lenovo, Apple och många andra datorföretag.

Ett fall på 38 procent sista kvartalet

Det stora analysföretaget Gartner kan således berätta att datorförsäljningen för 2022 minskade med 16,2 procent jämfört med 2021.

Som om det inte vore illa nog blir det ännu värre om man bara tittar på årens sista kvartal. Här var 2022 således 38 procent sämre än året innan, vilket absolut inte lovar gott för 2023.

Allra sämst gick det för datortillverkaren Acer, som fick uppleva en minskning på 41 procent. Minst dåligt klarade sig Apple, eftersom det bara såldes 10 procent färre Mac under 2022 än året innan.

Läs även: 3 goda skäl att köpa en Chromebook

Gartner förutspådde för övrigt redan i slutet av 2021 att 2022 skulle bli ett dåligt år för datorförsäljningen med en förväntad nedgång på 10 procent. Även den dystra förutsägelsen skulle med andra ord visa sig överträffas.

Försäljningen av datorer minskade dramatiskt under 2022.
Fritt fall:

I diagrammet från analysföretaget Canalys kan vi se att försäljningen under 2022 inte bara minskade jämfört med coronaåren, utan att det är den lägsta försäljningen på många år. Särskilt de stationära datorerna – desktops – har det svårt.

© Canalys

Största fallet skedde i Europa

Gartners siffror backas upp av analysföretaget Canalys, som dock anser att minskningen för det senaste kvartalet bara var 30 procent jämfört med 2021. 

I gengäld berättar Canalys att Europa, Mellanöstern och Afrika totalt sett upplevde en minskning på hela 37,2 procent för hela året.

Även analysföretaget IDC rapporterar fall i liknande storleksordning.

Läs även: Försäljningen av grafikkort minskar Det kan leda till lägre priser

Coronaeffekt, kretsbrist och inflation 

Efter flera års stadigt sjunkande försäljning av datorer resulterade coronakrisen ändå i att det uppstod brist på datorer. Många företag halade nämligen fram plånboken och köpte nya datorer till de anställda som behövde arbeta hemifrån under 2020 och 2021.

Den effekten har sedan länge avtagit, enligt siffrorna från Gartner.

Först drabbades branschen av kretsbrist till produktionen på grund av stängda fabriker i Asien. Och när produktionen äntligen kom igång igen kom otryggheten och inflationen smygande i och med invasionen av Ukraina. 

Analysföretagen förutspår att försäljningen kommer igång på allvar igen först 2024. 

Det kan möjligen innebära lägre priser tills dess, när efterfrågan är låg. Du kanske har turen att göra ett bra datorköp under det närmaste året. 

> Läs även: 5 goda råd innan du köper ny dator

Ljus framtid: Windows 10 pensioneras år 2025

Datortillverkarna har i alla fall ett ljus att se fram emot: År 2025 upphör Microsofts support för Windows 10

Det innebär trots allt att många datoranvändare och företag måste investera i nya maskiner med Windows 11. Om inte Microsoft lyckas minska hårdvarukraven för Windows 11, kan många tvingas byta ut sin nuvarande dator.

Om du letar efter en ny dator under 2023 kan du passa på att besöka PC-tidningens Testzon där vi löpande recenserar nya datorer.

> Läs även: Nu är det slut med Windows 7 och 8 – miljontals datorer drabbas

Kanske är du intresserad av...