I PC-tidningen 6/2017 får du hjälp att hitta rätt i datordjungeln för att finna den pc som passar dig bäst.

© PC-tidningen

5 goda råd när du ska köpa en ny pc

Oavsett vilken typ av dator du intresserad av finns det några tumregler som är bra att känna till när du väljer pc.

20 april 2017 av Morten Skeldal Østergaard

”Vilken dator ska jag köpa?”

Det är den absolut vanligaste frågan vi på redaktionen får, både på jobbet och privat. Det är en bra fråga som dessvärre är svår att svara på. Den perfekta datorn för en person behöver nödvändigtvis inte vara rätt för någon annan.

Vi har samlat fem bra råd som kan vara till hjälp när du ska investera i en ny dator.

1. Testa datorn i butiken

Först och främst gäller det att pröva datorn först. Det gäller särskilt bärbara pc och allt i ett-datorer där det är svårt eller omöjligt att byta ut komponenter i efterhand. Titta exempel på skärmen och se efter hur den klarar sig i fullt dagsljus och använd musplattan för att få en känsla av hur den fungerar för att styra Windows och alla program. Det finns inga annonser som kan återge känslan av hur det är att arbeta med datorn.

2. Fundera på hur datorn ska användas

Datorer är dyra och det finns ingen anledning att betala extra för funktioner som du inte behöver. Fundera på hur du vill använda datorn och vad som är viktigast. Då går det att snåla in på andra område och spara pengar. Om du till exempel tänker bära omkring på datorn är det kanske viktigare att den är liten och nätt än att den har en stor skärm och inbyggd dvd-läsare.

3. Köp inte första bästa datorn

Läs på och lär dig datorns olika delar. Läs tester (till exempel i PC-tidningen eller i Testzonen) och se om du kan hitta omdömen på internet från andra som har köpt samma dator. Fråga vänner och bekanta om deras upplevelser av olika tillverkare och hör om det är några resonemang från skilda håll som går igen.

När du har kommit fram till vilken dator du vill ha är det dags att börja leta. För att du inte ska betala mer än vad du behöver är det bra att ta till både sajter som jämför priser, till exempel Pricerunner och Prisjakt, och handlarnas egna webbsidor.

4. Köp ny pc i tid

En visdom är att man aldrig ska gå och handla hungrig. Detta gäller även datorer. Om din dator bryter ihop mitt i ett viktigt arbete är risken stor att du rusar iväg och köper en dator till överpris och som kanske inte alls uppfyller dina behov. Planera i stället och invänta rätt tillfälle när den dator du vill ha är nedsatt, till exempel under mellandagsrean.

5. Rätt pris för din nya pc

De första veckorna efter att en ny produkt har lanserats är den ofta dyr och säljs till det av tillverkaren rekommenderade priset. Många kan inte vänta och handlar så fort produkten kommer och de får alltid betala dyrt för nöjet. Den som kan vänta någon månad gör nästan alltid en bättre affär. När det initiala intresset har lagt sig och lagren fylls på blir handlarna oroliga och rabatterna sätter in. Det är nu du har chansen att fynda.

Komplett inköpsguide

I PC-tidningen 6/2017, som finns i kioskerna nu, finns det en komplett guide till hur du köper en ny dator. Vi förklarar alla de förkortningar som finns i datorannonserna och ger dig tips om vad du särskilt ska titta efter.

Som prenumerant kan du läsa hela historien samt de tio senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...