Så gör du de bästa köpen på rea till de bästa priserna.
Rea:

Det är lätt att göra ett dåligt köp när du jagar bra erbjudanden. Här får du tips på hur du gör de bästa reafynden till de bästa priserna.

© Shutterstock

Rea: Så undviker du att betala överpris

Du kan enkelt råka betala överpris när det dyker upp mellandagsreor och Black Friday, där ett till synes bra erbjudande kan visa sig vara ett dåligt köp. Så här får du bästa möjliga reapris.

13 januari 2022 av Martin Lorentsen

Mellandagsrea, Black Friday och födelsedagserbjudanden.

Det finns många kampanjer utspridda över året, som butikerna utsätter oss konsumenter för i sin strävan att få oss att spendera våra intjänade pengar.

Och det kan vara väldigt frestande att plocka fram kreditkortet när du besöker en webbutik som skryter med stora besparingar när du till exempel köper ny elektronik på rea.

Men trots att priset på en splitter ny bärbar dator kanske ser inbjudande ut kan du ha otur och göra ett dåligt köp, där du istället för att få rabatt betalar överpris för varan.

LÄS ÄVEN: Vad är Black Friday?

Jakt på erbjudanden: Stor skillnad på priserna

Rea och erbjudanden förknippar du troligtvis med nedsatta priser. Även om ett pris är nedsatt kan du ändå råka köpa en produkt till överpris när du handlar på nätet, eftersom det är ganska stor skillnad på priset från återförsäljare till återförsäljare.

Det visar en analys gjord av PriceRunner. Enligt Katrine Barslev, som är konsumentanalytiker hos PriceRunner i Danmark, kan du ändå spara pengar genom att bara göra lite detektivarbete.

”Analysen visar att det är stor prisskillnad på några av de mest populära varorna. Det är ganska uppseendeväckande att man kan spara tusentals kronor bara man kommer ihåg att kolla priset på flera ställen innan man klickar på köp”, säger Katrine Barslev.

Under mellandagsrean var det till exempel möjligt att spara många hundralappar på Apples iPhone 13 bara genom att välja rätt återförsäljare, visar siffror från PriceRunner.

LÄS ÄVEN: Så handlar du säkert på nätet

Undersök priserna innan du handlar på rea

Det kan lätt bli fel om du bara tar det första erbjudandet som dyker upp. 

Innan du köper en vara på rea är det en bra idé att ta det kallt och undersöka priserna hos olika återförsäljare.

Det förklarar Katrine Barslev.

”Reor är en utmärkt möjlighet att få det du önskar dig till ett bättre pris. Var dock försiktig med att hoppa på det första erbjudande som dyker upp. Jämför alltid priset hos andra e-handlare så att du ser om du verkligen gör en bra affär. Det är lätt att låta sig ryckas med när man ser blinkande reklamerbjudanden. Håll huvudet kallt, för impulsköp är inte bra för vare sig plånboken eller miljön”, säger Katrine Barslev som är konsumentanalytiker hos PriceRunner i Danmark.

I Sverige kan du använda PriceRunners webbplats för att undersöka priser genom att söka efter den produkt du är intresserad av och sedan gå igenom en översikt över priserna.

På så sätt kan du vara säker på att du faktiskt sparar pengar när du köper en vara på rea.

> Klicka här för att gå till PriceRunners hemsida.

LÄS ÄVEN: Så här byter du en julklapp som är köpt på nätet

Se upp för falska erbjudanden

Stöter du på en nätbutik som har extra bra erbjudanden på annars dyra varor som exempelvis en iPhone eller en designermöbel, ska du tänka dig noga för. 

Om ett erbjudande verkar lite för bra för att vara sant, är det som bekant ofta så.

Det vimlar tyvärr av bluffbutiker på nätet där upphovsmännen bara vill lura dig. Du kan minska risken för bedrägeri genom att undersöka webbutiken innan du betalar.

Det kan du till exempel göra genom att använda säkerhetsföretaget Trend Micros länkkontroll. Ange bara den webbadress du vill undersöka och klicka på Check now. Då får du ett tydligt besked om hemsidan är farlig.

> Klicka här för att använda länkkontrollen.

Så handlar du säkert på nätet

Du kan också kontrollera hemsidan genom att söka på nätet efter andras erfarenheter av butiken eller genom att undersöka vem som står bakom nätbutiken.

Läs mer om hur du handlar säkert på nätet i den här artikeln. 

Veckorna före kampanjhögtider som Black Friday är det dessutom ganska vanligt att butiker höjer priset på en vara som senare kommer på rea, där varans pris har sänkts rejält.

Ett erbjudande kan därför framstå som bättre än vad det egentligen är. Därför är det också en bra idé att undersöka produktens prisutveckling innan du handlar.

Kanske är du intresserad av...