Att handla på internet har blivit många människors favoritmetod att shoppa eftersom det är snabbt och smidigt, och det går ofta att hitta bra erbjudanden.
Det finns dock en del nackdelar också. Det kan till exempel vara lättare att bli lurad av bedragare när du handlar på internet, och extra avgifter kring leveranser kan förvandla ett bra erbjudande till ett dyrt köp.
Trots nackdelarna är det väldigt populärt och ännu mer så nu med Black Friday och att vi helst inte ska besöka fysiska butiker i onödan, men det finns en del saker som du bör tänka på innan du börjar handla.
Här ger vi dig flera goda råd och tips så att du kan göra så bra köp som möjligt.
Slipp onödiga avgifter: Kontrollera varifrån varan skickas
När du handlar på internet är det viktigt att du kontrollerar varifrån varan skickas. Även om webbadressen kanske slutar på .se är det inte säkert att du handlar varan i Sverige.
Om du köper en vara på internet som inte skickas från ett annat EU-land finns risken att det blir dyrt eftersom du kan behöva betala exempelvis tull, skatt, moms och andra avgifter. Dessutom kan dina rättigheter som kund vara mer begränsade om du skulle ångra dig.
Detta gäller även köp från Storbritannien på grund av Brexit.
När du handlar online är det därför viktigt att du vet varifrån den skickas, och det brukar stå i varubeskrivningen. Du kan läsa mer om internethandel och EU-länder på Hallå Konsument.
Om du ändå väljer att köpa en vara utanför EU kan kan du få hjälp av Tullverket att räkna ut vad tullavgiften kommer att bli. Du kan hitta den funktionen här.
LÄS OCKSÅ: 5 goda råd när du ska köpa ny dator
Onlinehandel: Betala med betalkort eller PayPal
När du betalar din vara på en hemsida är det viktigt att du betalar antingen med ditt betalkort eller med PayPal. Då är du bäst skyddad om något skulle bli fel när du betalar på internet.
Butiken där du handlar kanske drar pengar flera gånger, eller du kanske inte får varan du har köpt.
Om du har betalat med bland annat Visa, Mastercard eller PayPal som är knutet till ditt betalkort, kan banken ofta hjälpa dig att få tillbaka dina pengar.
Kontrollera dock vilka villkor som gäller för just ditt betalkort, banker kan ha olika regler för anmälningar och reklamationer.
LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om Cyber Monday?

När du handlar på internet ska du alltid vara uppmärksam på om hemsidan är https-certificerad. Om den är det kan du lugnt mata in din personliga information om exempelvis betalinformation när du handlar.
Undvik bedrägerier: Kontrollera webbplatsens säkerhet
Onlinehandel görs givetvis på internet, vilket betyder att det är extra viktigt att anslutningen till butiken är säker och krypterad när du ska fylla i din betalinformation.
En krypterad och säker anslutning känns enklast igen med det hänglås som dyker upp till vänster i adressfältet när du använder exempelvis Chrome eller Edge.
Krypterade anslutningar har dessutom "https" i stället för "http" i adressfältet. På så sätt vet du alltid om du har en säker anslutning när det är dags att mata in betalinformation.
Du kan alltid kontrollera om en hemsida är säker genom att skriva in webbadressen på den här sidan: www.pctidningen.se/lankkoll. Det kan också vara ett bra sätt att kontrollera om det handlar om en falsk hemsida eller ej.
Du kan ofta läsa mer om säkerheten på den hemsidan innan du handlar.
LÄS OCKSÅ: Android-telefoner får snart problem med https-anslutningar
Håll koll på prisutvecklingen
Black Friday och Cyber Monday är dagar när butikerna brukar erbjuda stora rabatter, även när du handlar online.
Webbutiker slår sig för bröstet med löften om strålande erbjudanden där du kan spara jättemycket pengar, men det är inte alltid som dessa erbjudanden är riktigt så bra som de låter.
Somliga butiker brukar höja priserna veckorna före exempelvis Black Friday, för att sedan sänka priserna på den stora dagen och få erbjudandena att framstå som bättre än vad de i själva verket är.
På Pricerunners hemsida går det att kontrollera om specialpriserna verkligen är så bra som de framställs, och om du verkligen sparar 75 procent.
Sök på produkten som du är intresserad av och se prisutvecklingen de senaste månaderna så att du ser hur priset har förändrats.

När du handlar på svenska webbplatser ska du titta efter det här märket. Då är du säker på att hemsidan omfattas av svensk lagstiftning.
Titta efter certifieringen
När du handlar från svenska hemsida ska du titta om den har märket för trygg e-handel som du kan se här ovan. Det betyder nämligen att hemsidan är certifierad hos Svensk Handel och är skyldiga att följa svensk lagstiftning.
Om ett företag inte har certifieringen betyder inte det att det handlar om ett blufföretag, men certifieringen ger dig extra säkerhet.
Det är alltid en bra idé att tar en skärmbild av ett kvitto eller orderbekräftelse när du handlar online. Och kom ihåg att inom EU har du alltid 14 dagars ångerrätt.
LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om Black Friday