Under de senaste åren har det varit brist på kretsar – något som också drabbat tillverkare av grafikkort.
Samtidigt har det gjorts stora uppköp av grafikkort för att utvinna kryptovalutor, vilket i kombination med leveransproblem till följd av corona inneburit att många grafikkort har varit restnoterade och i praktiken omöjliga att införskaffa.
Den situationen är på väg att vända.
En färsk rapport från företaget Jon Peddie Research visar att efterfrågan på just grafikkort har minskat med 10,3 procent från andra till tredje kvartalet i år – och hela 25,1 procent de senaste 12 månaderna.
Vi såg de första tecknen på den minskande efterfrågan redan under sensommaren när tillverkaren NVidia plötsligt hade ett stort överskott av grafikkretsar och därför sänkte priserna på grafikkortet RTX 3000.
Störst fall på grafikkort för bärbara datorer
Den största minskningen i efterfrågan hittar vi enligt rapporten på grafikkort för bärbara datorer som har minskat med hela 30 procent.
Dessa grafikkort säljs inte separat utan levereras till tillverkare av bärbara datorer, vilket betyder att minskningen också illustrerar en minskad försäljning av bärbara datorer under perioden.
Grafikkort för stationära datorer som du själv kan uppgradera din dator med har sett en minskning i efterfrågan på 15,4 procent.
I båda fallen har det inte setts ett fall i den storleksordningen sedan kort efter finanskrisen 2009.

Försäljningen av grafikkort till bärbara datorer har minskat med 30 procent det senaste året, medan försäljningen av grafikkort till stationära datorer har minskat med 15,4 procent.
Intel äter upp konkurrenterna
Den krympande marknadssituationen innebär att det under det senaste året har blivit förändringar bland mastodonterna inom grafikkort.
Under tredje kvartalet 2021 stod AMD för 20 procent av marknaden för grafikkort, och den siffran har sjunkit som en sten till 12 procent under samma tid i år.
På samma sätt har NVidias marknadsandel sjunkit några procentenheter, medan processor- och grafikprocessortillverkaren Intel har blivit 10 procentenheter större.

AMD, som för ett antal år sedan köpte grafikkortstillverkaren ATI, har upplevt en minskande marknadsandel från 20 till endast 12 procent på grund av lägre efterfrågan.
Särskilt utgående modeller kan falla i pris
Jon Peddie Research, som står bakom rapporten om efterfrågan på grafikkort, bedömer att leveranserna av grafikkort under fjärde kvartalet kommer att gå ner, men att snittpriserna kommer att stiga en aning.
Därför ska du inte i första hand förvänta dig att få se de senaste grafikkorten till ett lägre pris. Men med tanke på vad som hände med grafikkortet RTX 3000 i augusti, bör du särskilt hålla ett öga på priserna för de tidigare toppmodellerna.
Det har redan skett en liten prissänkning på RTX 3050, som naturligtvis inte är lika snabbt som det helt nya RTX 3090, men i gengäld bara kostar en fjärdedel.
Eftersom AMD har sett sin marknadsandel decimerad det senaste året är det dock mycket troligt att du kommer att uppleva de största fallen hos grafikkort som bygger på Radeon-grafikprocessorn.
Här är det till exempel värt att hålla ett vakande öga på grafikkort som bygger på chipet RX 6700, som är ett par versioner äldre än AMD:s toppmodell.