Grafikkort från Nvidia
Grafikkort från Nvidia

Snart kan du hitta lägre priser på grafikkort från Nvidia.

© Shutterstock

Överskott på grafikkort: Priserna sänks

Grafikkortstillverkaren Nvidia har ett stort överskott av grafikkort och sänker därför priserna på de annars väldigt dyra grafikkorten.

1 september 2022 av Martin Lorentsen

Inflationen är här och priserna stiger på nästan alla typer av tjänster och varor.

Det har dock skett ett prisfall på ganska oväntad håll, vilket är goda nyheter för datoranvändare – kanske framför allt för dem som använder datorn till krävande grafiska uppgifter som spel.

Priserna på grafikkort går nämligen ner.

Försäljningen av datorer exploderade under coronapandemin och grafikkort var nästan omöjliga att skaffa på grund av kretsbristen, men nu är situationen en annan.

Nvidia, som tillverkar grafikkort, har helt enkelt ett stort överskott av grafikkort från serien RTX 3000. Därför kommer företaget sänka priserna på de populära och annars ganska dyra grafikkorten.

LÄS ÄVEN: Samsung drabbas av kretsbrist

Olycka pressade upp priserna

Grafikkort har aldrig varit billiga, men de senaste åren har de varit ovanligt dyra. Under coronapandemin ökade efterfrågan på datorer och grafikkort, framför allt när många tvingades isolera sig hemma.

Samtidigt drabbades världen av en teknikkris. Kretsarna, som är en vital komponent i grafikkort, saknades eftersom produktionen av kretsar blev helt lamslagen.

Coronanedstängningar skickade hem fabriksanställda och Taiwan, som producerar en stor del av världens kretsar, kämpade med torka. Samtidigt satte ett strömavbrott en fabrik i Texas ur drift, och i Japan brann det i en annan viktig fabrik.

Följden blev att priserna på de få grafikkort som faktiskt fanns tillgängliga på marknaden blev skyhöga. Idag står dock grafikkortstillverkaren Nvidia inför en ny och annorlunda utmaning: Det finns för många grafikkort.

LÄS ÄVEN: Kretsbrist: Det betyder den för dig

Fallande efterfrågan

Grafikkortstillverkaren Nvidia har nu ett överskott av grafikkort från serien RTX 3000 som inte har sålts. Därför kommer de att sänka priset på GPU:erna.

Orsaken ligger i efterfrågan på datorer och grafikkort.

Den har nämligen minskat avsevärt det senaste året på grund av den ekonomiska osäkerhet som präglar världen, och som en följd av den omfattande handeln inom hårdvaruområdet i början av coronapandemin.

Konsumenterna vill alltså antingen inte lägga sina pengar på de dyra grafikkorten, eller så behöver de dem helt enkelt inte.

Dessutom har marknaden för kryptovaluta hamnat i en smärre kris, vilket innebär att färre grafikkort säljs till personer som gör så kallad kryptomining.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om Bitcoin

Kanske är du intresserad av...