Brist på kretsar i hela världen
Brist på kretsar

Det är inte storleken som räknas. De små elektroniska kretsarna är vansinnigt viktiga för oss, men vi har inte tillräckligt av dem.

© Shutterstock

Brist på kretsar: Det här betyder det för dig

Världen saknar kretsar, vilket skapar stora problem för biltillverkare och elektronikgiganter. Men bristen på kretsar har också konsekvenser för dig.

26 maj 2021 av Martin Lorentsen

Kretsar är ganska små, men de har ändå enorm betydelse för världssamhället år 2021.

Det visar sig tydligt i dessa dagar när världen har akut brist på de små mikrochippen som får bilar, grafikkort och mobiltelefoner att fungera.

Corona, torka i Taiwan och problem i fabriker har gjort att vi just nu saknar mikrochip och det har tvingat flera av världens största företag på knä.

Men vad betyder det egentligen för dig att världen saknar kretsar?

LÄS ÄVEN: Inga fler smartmobiler från LG

Lång väntetid på elektronik

På grund av bristen på mikrochips har flera företag varit förhindrade att leverera varor i den omfattning de normalt kan. Det innebär till exempel att du kan behöva vänta i flera månader om du har beställt en produkt som innehåller kretsar.

I vissa fall kan produkten inte beställas alls och du kan tvingas vänta hur länge som helst på att ens kunna beställa en vara, som med spelkonsolen Playstation 5 och flera Apple-produkter.

Vi har tidigare beskrivit hur detta har påverkat Samsung – särskilt när det gäller deras billigaste telefonmodeller.

Väntetiden är dock inte det enda problemet. Priserna på vissa produkter, som exempelvis grafikkort, har också ökat på grund av den höga efterfrågan och de få chipsen.

LÄS ÄVEN: Brist på kretsar till smartmobiler drabbar Samsung

Undviker extrautrustning i nya bilar

Även biltillverkarna världen över behöver de saknade mikrochipsen. Många bilmärken har helt enkelt svårt att bygga tillräckligt med bilar.

Volkswagen saknade till exempel möjligheter att bygga 100 000 planerade bilar bara i mars.

Det beror på att flera moderna bilar har digital utrustning installerad, och som lösning på kretsbristen väljer vissa tillverkare att inte installera den utrustning som kräver kretsarna.

Om du ska köpa en ny bil kan du förbereda dig på lång väntetid om du vill ha en bil med de senaste funktionerna.

LÄS ÄVEN: Apple CarPlay gör din bil smartare

Därför saknar vi mikrochips

Det finns flera skäl till varför världen har kretsbrist.

En olycka kommer som bekant sällan ensam och det senaste året har kantats av olyckor som är orsaken till att vi nu saknar de oumbärliga mikrochipsen.

För det första har efterfrågan på datorer och annan elektronik varit stor på grund av den nedstängning som coronapandemin medfört.

En nedstängning som samtidigt skickade hem arbetare från fabrikerna som tillverkar kretsarna.

Taiwan, som står bakom en stor del av världens kretsproduktion, drabbades dessutom av omfattande torka, och eftersom det krävs stora mängder vatten för att tillverka mikrochips satte det också stopp för produktionen.

Därtill kommer ett strömavbrott på en fabrik i Texas och en brand på en fabrik i Japan. Det finns alltså många orsaker till att världen nu saknar mikrochips och kretstillverkaren Intel förutspår att problemen kan fortsätta i ytterligare två år.

LÄS ÄVEN: Framtidens teknik: Vikbara datorer

Kanske är du intresserad av...