Apple  CarPlay på ny bils infoskärm
Apple Carplay

Med Apple CarPlay får du all funktionalitet hos din iPhone direkt på bilens infoskärm.

© Hadrian / Shutterstock.com

Apple CarPlay gör din bil intelligentare

Har din nya bil Apple CarPlay inbyggt? Då kan du använda alla funktioner du känner igen från din iPhone direkt på instrumentbrädan. Läs hur det fungerar.

Med moderna smartmobiler har vi vant oss vid att ha tillgång till telefonsamtal, vägbeskrivningar, internet och musik överallt - även i bilden.

Med Apple CarPlay kan du göra allt detta utan att flytta händerna från ratten.

I många nya bilmodeller har biltillverkaren byggt in stöd för Apple CarPlay, så att du enkelt kan få tillgång till alla praktiska funktioner som CarPlay erbjuder. Bland biltillverkarna som har modeller med inbyggd Apple CarPlay hittar vi Volkswagen, Toyota, Nissan, Mazda, Kia, Hyundai, Mercedes, Ford, Fiat, Audi och många fler.

Vad är Apple CarPlay?

Apple CarPlay är en funktion i nya modeller av iPhone som gör det möjligt att styra många av telefonens funktioner direkt från den infoskärm som de flesta nya bilar har monterad i mittkonsolen.

Telefonen ansluts via en usb-kontakt i mittkonsolen nära skärmen, varvid Apple CarPlay visas på bilens skärm. Flera nya bilar erbjuder dessutom möjligheten att ansluta telefonen via Bluetooth.

Därefter går det att navigera bland telefonens program via infoskärmen eller genom att använda Siris talstyrning om bilen har stöd för det. På så sätt blir det ännu lättare att hålla ögonen på vägen och händerna på ratten.

Apple Carplay på iPhone
Apple Carplay

Med Apple Carplay går det att ansluta din iPhone till bilen och få tillgång till vägbeskrivningar, samtal, musik och mycket mer direkt på bilens infoskärm.

© DenPhotos / Shutterstock.com

Kan jag använda Apple CarPlay med Android?

Nej, det går inte att använda Apple CarPlay med en Android-telefon.

Android har ett eget liknande system som heter Android Auto som även detta finns i många nyare bilar. 

Det finns alltså inte någon Apple CarPlay-app till Android. 

Läs mer om Android Auto här

Om det både finns iPhone och Android i familjen behöver det inte bråk om ni ska satsa på Apple CarPlay eller Android Auto när ni köper ny bil, de flesta billtillverkare erbjuder stöd för både Apple CarPlay och Android Auto. 

Det gäller bland annat nyare modeller från Toyota, Mazda, Kia och Hyundai.

Kan jag använda Apple CarPlay för navigation?

Ja, det är till och med en av de saker som Apple CarPlay passar bäst för.

Det går att använda både Apple Maps, Google Maps och Waze med Apple CarPlay. Om din bil har stöd för talstyrning kan du berätta för Siri vart du är på väg så får du fram en vägbeskrivning med den lämpligaste rutten.

Det går givetvis också att styra navigationsprogrammen på vanligt vis med Apple CarPlay, det vill säga med fingrarna på bilens infoskärm.

Navigation med Apple Carplay
Apple Carplay

Du välja att använda Apples egen kart-app, Google Maps eller Waze när du använder Apple Carplay för att hitta rätt väg.

© A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Kanske är du intresserad av...