Android Auto Sverige

Android Auto-appen kan enkelt anslutas till bilens inbyggda skärm.

© David Jancik / Shutterstock.com

Android Auto - Googles hemliga app för bilen

Många biltillverkare skryter redan med att deras bilar fungerar tillsammans med Android Auto - men vad är det, och hur kan du använda det?

7 mars 2019 av Martin Haverholm

I många länder kan bilägare använda mobiltelefonens alla funktioner utan att ta fram telefonen tack vare appen Android Auto. 

Men inte i Sverige – ännu.

Trots att många bilar som säljs i Sverige fungerar med Android Auto kan appen inte hämtas till svenska Android-telefoner. I varje fall inte officiellt.

Av någon orsak har Google valt att inte gör Android Auto tillgänglig Google Play Butik i de nordiska länderna. Men om du är modig går det att hämta Android Auto från annat håll.

> Läs mer om Android - nyheter, tips, bra appar och mycket mer

Vad är Android Auto?

Android Auto installerad i bil

Android Auto kopplar samman din Android-telefon och din bil, så att du kan använda Google Maps från mobilen och tala i telefon utan att ta fram telefonen.

© Wikimedia

Android Auto är en app utvecklad av Google som gör det enkelt att koppla samman en Android-telefon med den skärm som finns inbyggd i många moderna bilar. Om bilen inte har någon skärm kan Android Auto även användas direkt i mobilen.

Med Android Auto-appen får du smidig tillgång till de mest användbara funktionerna i telefonen medan du kör. Det bästa av allt är att Android Auto kan förstå vad du säger, så att du kan använda röststyrning och behålla blicken på vägen.

Bland de funktioner som kan användas tillsammans med Android Auto finns givetvis Google Maps men också den populära trafik-appen Waze. 

Det går även att använda röstkommandon för att välja musik i Spotify och ringa telefonsamtal.

Läs också: Här är de dolda funktionerna i Google Maps

När kommer Android Auto till Sverige?

Google har inte sagt någonting om när vi kan förvänta oss att Android Auto kommer till Sverige, men det finns flera tecken på att appen snart kan komma hit.

Svenska användare som har testat appen säger att den fungerar bra, vilket kan betyda att Google bara arbetar med att putsa detaljer.

Dessutom har biltillverkare som Opel, Citroën, Ford, Mazda, Nissan, Volkswagen och flera andra redan Android Auto i sina nyare modeller, därmed finns möjligheten att ansluta appen till bilar som säljs i Sverige.

Skaffa Android Auto nu

Android telefon med GPS karta.  Sverige

Android Auto kan användas även utan en inbyggd skärm i bilen, då använder du bara telefonens skärm i stället.

© Pixabay

Vill du inte vänta på att Google ska göra Android Auto tillgänglig i Sverige går det faktiskt att installera appen ändå. Men gör det bara om du är helt säker på vad du håller på med.

Det går att hämta en installationsfil, en så kallad apk-fil, för Android Auto från andra webbsidor än Play Butik. För att kunna installera apk-filen måste du först ge operativsystemet tillåtelse att installera program från okända sidor. Eftersom detta öppnar upp telefonen genom att stänga av inbyggda skyddsfunktioner, är det väldigt viktigt vara försiktig och bara installera appar från hemsidor som du litar på.

Vi har goda erfarenheter av hemsidan apkmirror.com, men det kan fortfarande hända att det inte fungerar på din telefon. Det är med andra ord helt och hållet på ditt eget ansvar som du installerar program som inte kommer från Google Play Butik.

Kanske är du intresserad av...