Vikbar dator
Vikbar dator

Lenovos ThinkPad X1 Fold kan vikas på mitten, men vad ska vi använda det till?

© Lenovo

Framtidens teknik: Vikbara datorer

Bärbara datorer kan i framtiden vikas och bli hälften så stora. Det låter smart, men vad ska tekniken användas till? Lenovo, som står bakom världens första vikbara dator, kan svara på det.

11 maj 2021 av Martin Lorentsen

En bärbar dator var på sin tid banbrytande, eftersom den kunde fällas ihop och enkelt transporteras. 

I takt med att åren gått har datorerna blivit mindre och lättare, men en bärbar dator tar fortfarande en del plats om du ska ha en skärm som bara är lite större än en surfplatta.

För många av oss är det inga problem att fälla ihop en 14 tum stor bärbar dator och stoppa den i väskan när vi ska resa. Den väger normalt ungefär 1 till 2 kilo och är relativt lätt att få plats med.

Men det tyder på att världens tekniktillverkare kommer att göra bärbara datorer ännu lättare att bära runt på.

Tillverkarna har de senaste åren kastat sig över vikbar teknik, där du kan vika ihop en produkt och därmed göra den mindre samtidigt som du har en stor skärm. Den tekniken omfattar även datorer.

LÄS ÄVEN: Nu ändras Windows 10 markant

Vikbar dator
Vikbar dator

Det finns flera olika sätt att skriva på en vikbar dator. Du kan till exempel använda tangentbordet på skärmen, en penna eller ett externt tangentbord.

© Lenovo

Vikbar dator: Vad ska du använda den till

Det kan verka onödigt att vika ihop en redan liten och smidig, bärbar dator, men så är inte fallet.

Världens första vikbara dator är Lenovos ThinkPad X1 Fold, och frågar man Morten Karlsrud som är Lenovos Norden-vd, finns det ett särskilt gott skäl till att vi ska använda de vikbara datorerna.

“Coronakrisen har gjort att vi är vana vid att arbeta på mer otraditionella platser som till exempel en sommarstuga“, säger Morten Karlsrud och tillägger:

“Vi ska i framtiden hela tiden vara uppkopplade mot internet, och vi ska enkelt kunna ta med oss vår dator, oavsett om vi ska på semester eller om vi ska arbeta på en viss plats. Då är det bättre med en dator som kan vikas och göras hälften så stor, förklarar Morten Karlsrud, vd för Norden och Baltikum hos Lenovo.

Gillar du att läsa e-böcker kan en vikbar dator dessutom vara något för dig. De kan nämligen vikas för att likna en tvättäkta, analog bok. 

LÄS ÄVEN: Vikbar dator från Lenovo

I videon nedan kan du bilda dig en uppfattning om hur Lenovos vikbara dator fungerar.

Kom igång med vikbara smartmobiler

Vikbar teknik som vi ser i ThinkPad X1 Fold har vi redan sett i smartmobiler.

Till exempel har Samsung lanserat telefonen Galaxy Fold. Det har dock inte varit helt problemfritt.

Telefonen, som kan öppnas som en bok, hade bland annat problem med damm som samlades i mekaniken och telefonen fick återkallas.

Samsung Galaxy Fold Vikbar smartmobil
Vikbar smartmobil

Samsung Galaxy Fold är Samsungs första smartmobil med vikbar skärm. Hopfälld fungerar Galaxy Fold som en vanlig mobiltelefon, men om du viker upp den får du en mindre surfplatta.

© Samsung


När telefonen lanserades för andra gången var problemen lösta, men Samsungs Galaxy Fold är relativt dyr. 

Om du är intresserad av att lägga vantarna på telefonen får du räkna med att spendera mellan 13 000 och 19 000 kronor.

Dyr vikbar teknik

Vikbar teknik är med andra ord ett dyrt nöje. I likhet med Samsungs Galaxy Fold kostar Lenovos bärbara dator mycket pengar.

Lenovos vikbara dator ThinkPad X1 Fold, som tagit fyra år att utveckla, kostar till exempel i skrivande stund minst 35 000 kronor.

Vikbara datorer – och smartmobiler – kanske inte är något för alla ännu, men enligt Morten Karlsrud, vd för de nordiska och baltiska länderna på Lenovo, kommer tekniken att vara mer utbredd bland vanliga konsumenter inom den närmaste framtiden.

”Jag tror att det här är framtidens teknik, och att den kommer att användas mer om två till tre år”, säger Morten Karlsrud.

ThinkPad X1 Fold är inte den enda vikbara enhet Lenovo har på marknaden. Lenovos dotterbolag Motorola har nämligen utvecklat den vikbara smartmobilen Motorola Razr 5G. Den tillhör också den dyra änden av prislistorna och kan köpas för cirka 16 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Samsung drar tillbaka sin vikbara telefon

Kanske är du intresserad av...