ThinkPad X1 Fold

Lenovo ThinkPad X1 Fold är en av de första datorerna som har en vikbar skärm.

Vikbar dator från Lenovo

De första mobiltelefonerna med vikbara skärmar är redan ute och nu är det dags för vikbara datorer. En av de första modellerna kommer från Lenovo.

Bologna: PC-tidningen är på plats i Bologna för att titta på vårens nyheter från Lenovo.

Här visas rader av nya datorer upp i företagets olika datorserier, men det är framför allt två datorer som står ut.

Mest intressant är nya ThinkPad X1 Fold, som är en fullfjädrad bärbar pc på 13,3 tum med en vikbar skärm. När datorn fälls upp ser den ut som en surfplatta med en enda stor skärm.

Antingen använder man skärmtangentbordet i Windows eller det fristående Bluetoothtangenbord som följer med. Det ingår även en pekpenna som kan användas på den tryckkänsliga skärmen.

Klarar 30 000 vikningar

ThinkPad X1 Fold har tagit fyra år att utveckla. Det största problemet är att den papperstunna OLED-skärmen inte får vikas så att det uppstår något veck i vikningen.

Därför har Lenovos tekniker tagit fram ett gångjärn som ser till att skärmen får en mjuk rundning när den viks ihop. Därmed uppstår det aldrig något veck.

Datorns baksida är klädd i läder, inte bara för att det är skönt att hålla i utan för att lädret hjälper till att skydda skärmen.

Lenovo hävdar att skärmen tål minst 30 000 vikningar utan att den påverkas negativt.

ThinkPad X1 Fold lanseras någon gång i sommar och den kommer att kosta runt
2 500 dollar. Med svensk moms lär priset hamna på lite dryga 30 000 kronor.

Läs mer om ThinkPad X1 Fold på Lenovos hemsida (engelsk text)


ThinkPad X1 Fold med tangentbord

Det följer med ett tunt tangentbord som förvaras mellan de två skärmhalvorna när datorn viks ihop. Även pekpennan för anteckningar ingår.

Lock med e-bläck

En annan annorlunda nyhet är den bärbara datorn ThinkBook Plus, som även är en läsplatta.

I locket finns det en extra skärm baserade på elektroniskt bläck. Den fungerar när datorn är hopfälld och kan till exempel visa meddelanden. Den fungerar även som anteckningsblock.

ThinkBook Plus är i övrigt en traditionell bärbar pc på 13,3 tum. Den kommer i en rad konfigurationer och släpps någon gång under sommaren. Det finns inget pris för närvarande.

Läs mer om ThinkBook Plus på Lenovos hemsida (engelsk text).

ThinkBook Plus

Den energisnåla e-bläckskärmen i locket används för till exempel anteckningar, e-post och meddelanden, eller som en läsplatta, när datorn är stängd.

Kanske är du intresserad av...