Läs varför din nästa dator bör vara en Chromebook.
Chromebook

Läs varför din nästa dator bör vara en Chromebook.

© Konstantin Savusia / Shutterstock.com

Här är 3 goda skäl att köpa en Chromebook (och några skäl att låta bli)

Googles Chromebook är en praktisk och mångsidig dator, men är den värd att investera i? Här får du svaret.

Det är mer än tio år sedan de första Chromebook-datorerna lanserades. 

Sedan dess har Chromebook utvecklats från att vara en dator med ganska begränsade möjligheter till att idag vara ett seriöst alternativ till Windows-datorer.

Men varför skulle man ta chansen och satsa på en Chromebook istället för en Windows-dator med det välkända operativsystemet från Microsoft? 

Här är tre goda skäl att investera i en Chromebook:

1. En Chromebook klarar alla grundläggande uppgifter på datorn

Även utan att installera andra appar än Googles egna kan du redigera texter, kalkylblad och presentationer. Googles appar kan till och med öppna och spara dokument i Microsofts filformat för Word, Excel och PowerPoint.

Du kan hålla dina videomöten i Google Meet och navigera i världen med hjälp av Google Maps. Om möjligheterna tar slut finns det massor av gratisappar i den inbyggda Play Butik-appen, och här har verkligen Chromebook ett ess sparat i rockärmen:

2. En Chromebook kan köra Android-appar 

Utöver de ”inbyggda” apparna för Chrome OS, som ofta är tillägg till Googles webbläsare Chrome, går det att köra Android-appar på en Chromebook. Det är en enorm fördel eftersom du då får tillgång till 100 000-tals olika appar som du känner igen från mobilen. 

Det gör det enkelt att hitta ett roligt spel eller kanske en bra app för att lyssna på podcasts. Om det är appar som lagrar data på nätet kan du dessutom arbeta vidare med samma saker på mobilen senare.

Chromebook med penna
Chromebook

Många Chromebooks har en pekskärm så att du kan använda Android-appar på samma sätt som du känner igen från mobilen. Det finns även modeller där det medföljer en penna så att du kan ta digitala anteckningar direkt på skärmen.

© Shutterstock

3. Chromebooks är billiga

Operativsystemet Chrome OS ställer inte alls lika höga krav på datorn som Windows 11. Därför klarar sig Chromebooks med lite långsammare och därmed också billigare hårdvara inne i datorn. Det innebär att Chromebooks ofta är billiga – vissa modeller är till och med MYCKET billiga. Priserna kan ligga så lågt som 2 500 kronor.

Chromebooks tillverkas av många olika företag som bland andra Lenovo och Samsung, så att du kan få en dator som passar just din smak.

Därför ska du INTE köpa en Chromebook

Det låter ju som att Chromebooks är ett utmärkt val när du ska köpa en ny dator, men det finns faktiskt goda skäl att inte köpa en Chromebook.

Den viktigaste anledningen är nog alla program som du inte kan köra på en Chromebook. Om du till exempel är van vid att använda Photoshop eller andra specialprogram som kräver en hög datorprestanda, då kan du inte använda dem på Chromebook.

Du kan inte heller spela de senaste skjutspelen som du kanske känner igen från Windows. Istället får du nöja dig med enkla spel som är avsedda att köras i en webbläsare eller på en Android-mobil.

Vad är en Chromebook?

En Chromebook är en bärbar dator som kör Googles operativsystem Chrome OS. Du kan läsa mycket mer om Chromebooks och Chrome OS i vår omfattande artikel som du hittar här

I den kan du också få svar på många andra frågor om den lilla praktiska datorn.

> Du kan också läsa vårt stora test redan nu i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...