Chromebook-dator på kontor.
Chromebook:

Webbläsaren Chrome och Googles många appar spelar centrala roller när du använder datortypen Chromebook.

Vad är en Chromebook?

En Chromebook är en enkel och billig typ av dator som använder operativsystemet Chrome OS. Vi förklarar allt du kan använda en Chromebook till – och vad den INTE kan användas till.

2 maj 2022 av Steffen Nielsen

Google finns överallt. Även på datormarknaden, där de första så kallade Chromebook-datorerna lanserades för mer än tio år sedan.

Du känner säkert till Googles webbläsare Chrome, och det är ingen tillfällighet att ”Chrome” också är en del av namnet på datortypen Chromebook.

Google står nämligen bakom båda produkterna, och just webbläsaren Chrome spelar en huvudroll i alla Chromebooks.

I den här artikeln får du veta mer om vad en Chromebook är, vad den kan och inte minst vad den inte kan. Då blir du nämligen bättre rustad att avgöra om en Chromebook är något för dig. 

Vad är en Chromebook?

En Chromebook är en – vanligtvis billig – webbläsarbaserad, bärbar dator.

En Chromebook skiljer sig främst från andra bärbara datorer genom att den använder sig av det Linux-baserade operativsystemet Chrome OS, som har utvecklats av Google. 

Det finns med andra ord inte Windows i en Chromebook, och du kan inte få Windows på en Chromebook. Detta får en rad konsekvenser, vilket vi också tittar närmare på i den här artikeln.

Det går inte heller att installera program på en Chromebook, men du kan göra allt som du normalt gör i en webbläsare samt installera appar. 

Vad är Chrome OS?

På en Chromebook används operativsystemet Chrome OS som är mycket enklare än Windows, som du kanske brukar använda på en vanlig bärbar dator.

Man kan även kalla Chrome OS för ”en utbyggd webbläsare”.

I operativsystemet är nämligen webbläsaren Google Chrome det totalt dominerande verktyget och det är där som de allra flesta uppgifter utförs.

Webbläsaren kompletteras dock med olika appar som kan hämtas i Google Play Butik, som du kanske är van vid på en Android-mobil. På så sätt är det enkelt använda tjänster som Skype och Office, som vanligtvis är program på en dator. 

Styrkor och svagheter med en Chromebook

Den enkla designen är både en styrka och svaghet för Chromebook.

Enkelheten innebär bland annat att det inte ställs så stora krav på datorns hårdvara som hårddisk, processor och arbetsminne. Därmed är Chromebooks oftast enklare att tillverka än den genomsnittliga Windows-datorn – och därmed också billigare för dig som köpare.

En Chromebook med Chrome OS startar också upp snabbare och du kan vanligtvis börja arbeta snabbare än på en Windows-dator.

Eftersom arbetet sker i webbläsaren på en Chromebook har den vanligtvis också längre batteritid än en Windows-dator.


Vad kan du använda en Chromebook till?

En Chromebook är utmärkt för enkla uppgifter som att surfa på nätet, skicka e-post och vanligt ”kontorsarbete” som textredigering, kalkylblad osv.

Allt du kan göra i webbläsaren på en Windows-dator kan du också göra på en Chromebook – och minst lika snabbt.

Om du har enkla krav på en dator kan en Chromebook mycket väl vara något för dig.

Arbetet på en Chromebook är vanligtvis starkt knutet till de populära Google-apparna som bland annat Gmail, Google Drive och Google Docs – kompletterat med dina andra favoritappar som du kan hämta i Google Play Butik.

Du behöver alltså ett Google-konto för att komma igång med en Chromebook.

Om du ännu inte har full koll på Googles tjänster kan du läsa mycket mer i vår e-bok ”Kom igång med Googles gratis kontorspaket” här


Vad kan du inte använda en Chromebook till?

Svagheten med en Chromebook är i gengäld att det inte går att installera traditionella datorprogram på den.

Det populära bildbehandlingsprogrammet Photoshop och avancerade videoredigeringsprogram är alldeles för tunga för att fungera på en Chromebook, och detsamma gäller många av de mest populära och krävande datorspelen.

Dessutom är en Chromebook näst intill oanvändbar när du inte har tillgång till nätet.

På en Windows-dator kan du ju enkelt arbeta i ett program utan att vara uppkopplad, men med en Chromebook är du så beroende av webbläsaren att det inte är meningsfullt att använda den utan Wi-Fi.

Är du på språng kan du enkelt skapa en mobil hotspot där du använder telefonens Wi-Fi – se hur här.

HP Chromebook 11-A-NBO400NO är ett exempel på en Chromebook för cirka 3 300 kronor.
Chromebook:

HP Chromebook 11-A-NBO400NO är ett exempel på en Chromebook för cirka 3 300 kronor.

Vem tillverkar Chromebooks?

Även om det är Google som står bakom operativsystemet för Chromebook, så tillverkas datortypen av en lång rad andra företag, som Lenovo, Acer, Samsung, Asus och HP.

Självklart finns det också Google Chromebook. 

Kan jag installera Windows på en Chromebook?

Nej. En Chromebook är inte gjord för att köra Windows, och det kommer att tala lite emot syftet med en snabb Chromebook att installera Windows på den.

Med det sagt är det enligt internet möjligt att installera Windows på vissa Chromebooks, men det kräver både särskilda kunskaper och en skruvmejsel, och det är absolut inget vi rekommenderar dig att göra.

Om du inte kan vara utan Windows ska du inte köpa en Chromebook. 

Är en Chromebook tillräckligt bra för mig?

Är du osäker på om du kan ”nöja dig” med en Chromebook? Börja med att göra en lista över allt du gör på en dator. Anteckna också de saker du skulle vilja göra.

Om allt på din lista går att göra i en webbläsare eller med en app är en Chromebook ett bra val för dig.

Om dina behov består av ordbehandling, kalkylblad, internetbank eller att strömma musik och film, besöka Facebook och liknande kan du alltså nöja dig med en Chromebook. Om du däremot behöver redigera timtals med videoinspelningar eller spela avancerade datorspel kan en Chromebook komma till korta.

Vilken Chromebook ska jag köpa?

Om ditt val har fallit på en Chromebook ska du fundera över hur mycket pengar du vill lägga på den och vilka andra funktioner du vill ha.

Ska den ha en pekskärm? Ska skärmen kunna vridas? Eller ska det vara möjligt att ta bort skärmen helt?

Vi rekommenderar att du tittar på tester och recensioner på nätet och undersöker vilka möjligheter och funktioner som finns. Sedan är det dags att gå ut i butikerna och prova dem. Det är bara så du kan avgöra om det är rätt modell för dig. 

Test av Chromebook

Chromebook-datorer har med tiden blivit mycket populära och därför testar vi naturligtvis sådana regelbundet här på PC-tidningen.

De smarta, lätta och funktionella datorerna får ofta ganska höga betyg i våra tester. Inte minst eftersom du vanligtvis får mycket pengarna när du köper en Chromebook.

Du kan läsa vårt test av Chromebooks i Testzonen. Sök bara på Chromebook i sökrutan längst upp. 

Vad kostar en Chromebook?

Chromebooks är i regel billigare än Windows-datorer och kan köpas för så lite som 1 400 kronor.

De senaste åren har det dock kommit mycket mer avancerade modeller, som till exempel Lenovo Ideapad Flex 5i, som vi nyligen testade i PC-tidningens Testzon. Den kostar runt 8 000 kronor.

Vi har testat Chromebooks i alla prisklasser på PC-tidningen.

Lär dig mer om Chromebooks

Har du fler saker du vill veta om Chromebooks hittar du säkert svar i vår stora guide till datortypen i Fördelszonen.

> Läs artikeln ”Är en Chromebook något för dig?” här

Kanske är du intresserad av...