Köpguide Tangentbord
Tangentbord

Ta reda på vilket tangentbord som är rätt för dig.

Vilket tangentbord ska jag köpa?

Oavsett vilket tangentbord du letar efter finns det en rad specifikationer som du bör känna till för att undvika att köpa fel tangentbord.

Ett bra tangentbord gör arbetet vid datorn både effektivare och bekvämare.

Men vad är egentligen ett bra tangentbord?

Det är svårt att ge ett entydigt svar på det, för som utgångspunkt är det upp till dig att bedöma vad du vill ha hos ett tangentbord – allt efter dina behov.

Många nya tangentbord är nämligen fyllda med avancerad elektronik bakom ett välkänt yttre. Vissa tangentbord kan till exempel lysa med inbyggd belysning, medan andra har ett helt multimediecenter inbyggt i sig.

Så väljer du bästa tangentbordet 

När du ska köpa nytt tangentbord måste du rannsaka dig själv och fundera ut vilka dina behov är. 

Det är stor skillnad på det bästa tangentbordet för kontorsarbete och det bästa tangentbordet för datorspel. 

Här nedan har vi på redaktionen samlat de fyra viktigaste specifikationerna du behöver känna till när du letar efter ett nytt tangentbord.

LÄS ÄVEN: Här är Windows galnaste kortkommandon

1. Tangenterna – prova tangentbordet före köp

För ett tangentbord är det A och O att tangenterna är bra. Det är de som du hela tiden trycker på när du använder tangentbordet, och det finns knappast något värre än dåliga tangenter.

Tangentbordets tangenter ska kännas bekväma och robusta när du trycker på dem. Det ska finnas ett lagom motstånd, och det gör absolut inget om de avger ett tillfredsställande klickljud vid varje knapptryckning. 

Därför är det nödvändigt att du provar tangentbordet innan du köper det, så att du vet exakt hur tangenterna känns. Och hur de låter – ett tangentbord med ett distinkt klickljud kan vara en dröm för någon, men en enorm frustration för andra. 

LÄS ÄVEN: Testa dig själv: Hur snabbt skriver du?

2. Numeriskt tangentbord – behöver du det?

Den numeriska knappsatsen, det vill säga gruppen av siffertangenter som vanligtvis finns till höger på tangentbordet, utelämnas allt oftare på moderna tangentbord.

Fördelen är att tangentborden tar mindre plats på skrivbordet. Nackdelen är att du får färre tangenter för pengarna.

Om du till vardags använder Num Lock-funktionen och tillhörande siffertangenter, till exempel om du arbetar mycket med kalkylblad, ska du självklart inte välja ett tangentbord utan numeriskt tangentbord.

Den numeriska knappsatsen gör det också enkelt att skriva specialtecken med hjälp av speciella koder. Du kan läsa mer om det här.

Numeriskt tangentbord på datorn
Numeriskt tangentbord:

Det numeriska tangentbordet är nästan oumbärligt om du arbetar mycket i kalkylblad. Men det tar förstås mer plats på skrivbordet än ett tangentbord utan numeriskt tangentbord. 

3. Anslutningen – trådlös eller sladd?

Vissa tangentbord ansluts trådlöst till datorn, andra kräver en sladd som anslutning, och vissa tangentbord kan anslutas på båda sätten.

Är du trött på sladdtrassel på skrivbordet är det bra att välja ett tangentbord som ansluts trådlöst, till exempel med Bluetooth eller en liten adapter.

Om du använder datorn för spel kan du dock uppleva irriterande fördröjningar med den trådlösa anslutningen, och i så fall är ett sladdanslutet tangentbord bäst att välja.

Om du är ute efter ett tangentbord med kabel, kom ihåg att kontrollera vilka ingångar datorn har. På de flesta nyare datorer kan du använda en USB-C-kabel.

> Läs även: Vilken USB-version finns i min dator?

4. Extrafunktioner

Ett tangentbord är inte längre bara ett tangentbord. Moderna modeller har ofta extrafunktioner av olika slag. 

Det kan till exempel vara så att tangentbordet har särskilda snabbtangenter till Aktivitetshanteraren eller Utforskaren i Windows.

Andra tangentbord har en mediemodul där du kan styra musikuppspelningen. Dessutom har en del tangentbord inbyggda ljus och andra har ett handlovsstöd som kan monteras dit.

I regel ingår även ett tillhörande program för datorn som kan användas för att anpassa de många extrafunktionerna. På så sätt kan du till exempel välja genvägar till extraknapparna eller byta färg på de inbyggda lamporna. 

Du kan också utöka tangentbordets funktionalitet med andra program. Det har vi skrivit om tidigare i PC-tidningen

Vi rekommenderar att du går till en fysisk butik där du kan jämföra olika tangentbord med varandra. Det är det enda sättet att hitta det tangentbord som passar din känsla bäst. 

LÄS ÄVEN: Det visste du inte om ditt tangentbord

Stort test av tangentbord

I PC-tidningen nummer 19/2022 testar vi sex av marknadens bästa och smartaste tangentbord.

Det är tangentbord av ganska hög kvalitet, som kan mer än de flesta andra modeller. Inte något av de testade tangentborden misslyckades i testet, och i grund och botten handlar det om sex riktigt bra tangentbord.

Priserna på tangentborden är därför även en aning högre än de genomsnittliga i butikerna, men då får du också mycket och bra tangentbord för pengarna.

> Läs hela testet i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...