Windows galnaste kortkommandon
Kortkommandon:

Vissa kortkommandon skiljer sig mycket från andra. Känner du till dem vi nämner i artikeln?

Här är Windows galnaste kortkommandon

Vissa kortkommandon i Windows kräver att du använder hela fem tangenter. Du kan lära dig dem här, där vi också ger dig förklaringen till varför de överhuvudtaget finns.

Vissa kortkommandon på tangentbordet lär vi oss närmast från barnsben, så att de sitter i fingrarna utan att vi behöver tänka på dem.

Ett klassiskt exempel är kortkommandot Ctrl + C som kopierar innehåll till urklippshanteraren, och det kompletterande Ctrl + V som klistrar in innehållet någon annanstans. De är kanske mest kända som copy/paste.

> Läs även: Här är de viktigaste kortkommandona i Windows 

Men det finns också kortkommandon som absolut inte sitter i fingrarna. 

Här tittar vi närmare på dem. 

5 tangenter för ett kommando

De flesta kortkommandon använder två tangenter -- eller till och med tre, som den välkända Ctrl + Alt + Delete.

Men det finns också en grupp kortkommandon för Windows som kräver fem tangenter och därmed fem fingrar på en gång.

Kortkommandona inleds med knappkombinationen Ctrl + Alt + Skift + Win (de fyra tangenter som vanligtvis är grupperade längst ned till vänster på tangentbordet). Om du lägger till den femte tangenten händer följande:

  • L: Öppnar LinkedIns hemsida
  • N: Öppnar OneNotes hemsida
  • Slumpmässig tangent på numeriska tangentbordet: Öppnar Office.com
  • D: Öppnar OneDrive-mappen i Utforskaren
  • O: Öppnar inkorgen i programmet OutLook
  • P: Öppnar en ny sida i PowerPoint
  • T: Öppnar Microsoft Teams
  • W: Öppnar ett tomt Word-dokument
  • X: Öppnar ett tomt Excel-kalkylblad
> Läs även: Genialiskt kortkommando: Så lätt gör du emojis i Windows

Ersätter Office-tangenten

Du undrar väl om det verkligen behövs fem tangenter för att öppna de här objekten? Är det kanske snarare en ”tangentbordsomväg”? Det finns faktiskt en någorlunda bra förklaring till varför dessa kortkommandon existerar.

De hänger nämligen samman med införandet av en Office-tangent på vissa tangentbord från Microsoft. Den här tangenten har samma effekt som de fyra kombinerade funktionsknapparna som vi har visat här.

Om du inte har Office-tangenten på ditt tangentbord är du alltså tvungen att koordinera fem fingrar när du använder de speciella tangentkombinationerna.

Office-tangent på Windows-tangentbord från Microsoft
Office-tangent:

Du känner säkert igen Windows-tangenten på tangentbordet, men på vissa Microsoft-tangentbord finns även en Office-tangent. Den kan ersättas med det särpräglade kortkommandot Ctrl + Alt + Skift + Win.

Hämta användbara kortkommandon i Fördelszonen

Vi medger att det praktiska värdet av kortkommandona du har lärt dig i den här artikeln kanske inte är det största. Lyckligtvis är dator och Windows fyllda med många andra kortkommandon som både kräver färre fingrar och är betydligt mer användbara.

I Fördelszonen har vi olika praktiska översiktsblad med kortkommandon för Windows. Hämta till exempel  ”Gör livet enklare med F-tangenterna” och ”De bästa kortkommandona för Windows 10”.

Kanske är du intresserad av...