iPhone 14
iPhone:

iPhone 14 har precis landat på butikshyllorna, men vi har redan en del detaljer om hur nästa års iPhone 15 kommer att se ut.

© Apple

iPhone 15: Allt vi vet om Apples nästa mobil

iPhone 15 kommer hösten 2023 och vi har redan en del detaljer om hur den kommer att bli. Här får du allt vi vet om Apples nästa iPhone.

7 november 2022 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Apples nästa iPhone heter iPhone 15. Det råder det knappast några tvivel om. 

Trots att det inte har gått speciellt länge sedan iPhone 14 lanserades kan vi faktiskt redan nu börja bilda oss en uppfattning om hur nästa version av Apples populära mobil kommer att bli.

Till exempel vet vi att iPhone 15 blir den första iPhone med ett USB-C-uttag för laddning. Det kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

I den här artikeln får du svaren på dessa frågor:

Vilken är den största nyheten i iPhone 15?

En av de mest markanta nyheterna i iPhone 15 verkar vara att de fysiska knapparna på sidan av mobilen ersätts med solid state-knappar som den primära knappen under skärmen.

Det innebär att knapparna aktiveras genom beröring. Sedan vibrerar mobilen lätt för att ge illusionen av att du har tryckt på en fysisk knapp.

Fördelen är bland annat att mobilen blir mer motståndskraftig mot damm och vatten i och med att det finns färre ”öppningar” på mobilen.

Informationen om de nya knapparna kommer från marknadsanalytikern Ming-Chi Kuo, som tidigare ofta haft rätt i sina förutsägelser.

Dessutom får du naturligtvis alla funktioner som nyligen introducerades med operativsystemet iOS 16.

> Läs även: Här är nya iPhone 14

Vilka modeller av iPhone 15 kommer att säljas?

Apple har redan sagt farväl till iPhone mini-modellen och istället introducerat modellen iPhone 14 Plus som den mer prisvänliga iPhone-versionen.

Troligen kommer nästa års utbud av iPhone-modeller att se ut som årets utbud. 

Det innebär att du förmodligen kommer att kunna välja mellan fyra modeller: iPhone 15 och iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max, där Pro-modellerna som vanligt blir de mest kraftfulla och dyraste.

Apple-experten Mark Gurman från amerikanska Bloomberg förutspår dock att toppmodellen iPhone 15 Pro Max kan komma att ändra namn till iPhone 15 Ultra för att ytterligare särskilja sig som företagets toppmodell.

Apple har redan introducerat namnet ”Ultra” i samband med sina senaste versioner av Apple Watch, som nu heter Apple Watch SE, Apple Watch Series 8 och toppmodellen Apple Watch Ultra.

iPhone 14, iPhone 14 Mini, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max.
iPhone 14:

Så här ser de olika versionerna av iPhone 14 ut, och det är nog en bra utgångspunkt att Apples iPhone 15-modeller kommer att se ungefär likadana ut.

När kommer iPhone 15?

Detta är nog det vi kan vara säkrast på redan nu.

Apple presenterar nästan alltid sina nya toppmobiler första veckan i september – oftast på en tisdag. Därför är det ett rimligt antagande att iPhone 15 kommer att presenteras den 5 september 2023 – eller precis däromkring.

Apples mobiler kommer vanligtvis ut till försäljning i butikerna cirka 10 dagar efter att de har presenterats.

> Läs även: Så glada var vi i första iPhone

Får iPhone 15 en USB-C-kontakt?

Ja, nästa generations iPhone lär ha en USB-C-kontakt istället för Apples egen Lightning-kontakt.

Apple har själv bekräftat att företaget kommer att anpassa sig efter EU:s lag om att alla mobiler från 2024 ska använda USB-C för laddning.

Teknikpublikationen 9to5Mac vädrar dessutom tanken att Pro-modellerna kan få Apples egen Thunderbolt-anslutning, precis som Apple redan har introducerat i den största iPad-modellen.

Självklart kommer du även fortsättningsvis att kunna använda trådlös laddning till iPhone 15.

> Läs mer om EU-lagen som dikterar att allt ska ha USB-C

Vad blir priset på iPhone 15?

Vi har inte hört något konkret om priserna på de kommande iPhone 15-modellerna, men iPhone 14 blev något dyrare än iPhone 13, och den utvecklingen föreställer vi oss inte kommer att ändras. 

Priset på iPhone 15 blir alltså troligen lite högre än iPhone 14-modellerna. 

I gengäld brukar priserna på de äldre modellerna falla när det kommer en ny iPhone på marknaden. Om du funderar på att uppgradera din iPhone ska du överväga om du kan vänta till september 2023, då iPhone 14 kommer att falla i pris.

> Läs även: Här är de största nyheterna i iOS 16

Kanske är du intresserad av...