Här är nya iOS 16

Framför allt låsskärmen har fått ett ansiktslyft i iOS 16, och har nu bättre och mer avancerade funktioner än tidigare. 

© Apple

Nu är den här: Här är de största nyheterna i iOS 16

Om du har en iPhone bör du öppna inställningarna direkt och hämta den senaste uppgraderingen – det finns nämligen massor av nya funktioner till mobilen. Plus att uppgraderingen löser ett aktuellt säkerhetsproblem.

16 september 2022 av Niklas Ernst

Apple är nu färdiga med den senaste versionen av operativsystemet iOS för företagets iPhone-modeller. Har du en iPhone i fickan kan du nu hämta iOS 16 och därmed få ett nytt utseende och nya funktioner till mobilen.

LÄS ÄVEN: Här är nya iPhone 14

Vi har – i den här artikeln – tagit en titt på de nya funktionerna iOS 16 och dess möjligheter. Och nu är det alltså möjligt – och dessutom viktigt – att hämta uppgraderingen till mobilen. Den löser nämligen också ett säkerhetsproblem som redan har utnyttjats av bedragare.

Här tar vi en titt på tre av de mest intressanta funktionerna i den nya uppgraderingen.

Om du är osäker på hur du laddar ner den nya uppdateringen kommer vi att visa dig längre ner i artikeln, och om du ännu inte har laddat ner den tidigare uppdateringen iOS 15.7, oroa dig inte, du kan nå den ännu.

Låsskärmen får nya funktioner

Den mest markanta nyheten är att Apple ger låsskärmen ett ordentligt ansiktslyft. I iOS 16 går det till exempel att ändra både teckensnitt och färger.

Så glada var vi för den första iPhone för 15 år sedan

Apple har dessutom utvecklat en klocka som kan interagera med bakgrundsbilden. Det ger en effekt av att klockan försvinner bakom motivet som är ganska fängslande.

Låsskärmen har fått ett lyft i iOS 16

Här kan du se Apples nya låsskärm i iOS 16, som kan prydas med olika widgetar. 

© Apple

Nu har det dessutom blivit möjligt att lägga till widgetar på låsskärmen. Widgetar är små, grafiska program som till exempel kan visa vädret eller hur mycket ström som finns kvar på dina enheter.

Redigera dina meddelanden

En annan stor och ganska markant ändring i iOS 16 är möjligheten att radera och redigera SMS som redan har skickats.

LÄS ÄVEN: Det blir enklare att reparera din iPhone

I iOS 16 är det möjligt att radera meddelanden upp till 15 minuter efter att du har skickat dem. Efter 15 minuter kan meddelandet inte längre ändras.

För att radera eller redigera ett meddelande måste båda mobilerna ha iOS 16.

Bättre koll på aviseringar

Aviseringarna i iOS – alltså meddelanden om att du har fått ett nytt mejl eller samtal eller att det finns uppdateringar från en nyhetsapp – har också ändrats i iOS 16.

LÄS ÄVEN: Din iPhone kan hackas även om den är avstängd

Meddelandena kommer nu istället upp från botten av skärmen. Tanken är att de inte ska ta så mycket plats och vara i vägen för det innehåll du redan tittar på på skärmen.

Apple introducerar samtidigt funktionen Live Activities, som är ett slags meddelanden som kan uppdateras löpande, till exempel under en fotbollsmatch. På så vis behöver du inte få en notis varje gång det blir mål, utan i stället en notis som kan ändras under matchens gång.

Apple har lanserat bättre aviseringar i iOS 16
Aviseringar:

Som du kan se här visas aviseringarna längst ned på skärmen. 

© Apple

Så här får du den nya uppgraderingen

Om du har en nyare iPhone kan du uppgradera den till iOS 16 redan idag.

Du behöver bara gå till inställningar, välja allmänt och programuppdatering. Om din iPhone kan uppgraderas till iOS 16 kommer det att framgå här. Sedan följer du bara instruktionerna på skärmen.

LÄS ÄVEN: TEST: Så bra fungerar Apples AirTags

Se till att du har tillgång till ett trådlöst nätverk och placera gärna mobilen i laddaren medan den arbetar.

Om du inte uppgraderar din iPhone till iOS 16 manuellt kommer mobilen att uppmana dig att installera uppdateringen inom några veckor.

Ska jag uppgradera till iOS 16 eller uppdatera till iOS 15.7?
iOS 16 eller iOS 15.7?

Apple lanserade samtidigt med iOS 16 en uppdatering för iOS 15 till iOS 15.7. Denna uppdatering bör du installera om du inte vill ha iOS16 ännu, eller om du har en äldre iPhone som inte stöder iOS 16. Båda versionerna löser aktuella säkerhetsproblem på iPhone och iPad.

iOS 16 eller iOS 15.7?

I samband med lanseringen av iOS 16 kom Apple också med en uppdatering för iOS 15 till iOS version 15.7. Båda versionerna löser aktuella säkerhetsproblem som enligt Apple redan har utnyttjats av bedragare.

Du bör alltså uppdatera din iPhone direkt till en av de två versionerna om du vill undvika att bli hackad.

Traditionellt sett väntar många med att uppgradera till en ny iOS-generation, precis som äldre enheter som iPhone 6S och iPhone 7 inte kan uppgraderas till iOS 16. Därför erbjuder Apple alltså en uppdatering även till iOS 15.

Vi rekommenderar att du uppgraderar till iOS 16 om din mobil stöder detta, och att du annars uppdaterar till iOS 15.7. Båda versionerna löser de nämnda säkerhetsproblemen.

Om du har en iPad, en Apple Watch eller en Mac-dator bör du även omedelbart uppdatera dessa till den senaste versionen.

Dessa mobiler har stöd för iOS 16

 • iPhone 14 
 • iPhone 14 Plus 
 • iPhone 14 Pro 
 • iPhone 14 Pro Max 
 • iPhone 13 
 • iPhone 13 mini 
 • iPhone 13 Pro 
 • iPhone 13 Pro Max 
 • iPhone 12 
 • iPhone 12 mini 
 • iPhone 12 Pro 
 • iPhone 12 Pro Max 
 • iPhone 11 
 • iPhone 11 Pro 
 • iPhone 11 Pro Max 
 • iPhone XS 
 • iPhone XS Max 
 • iPhone XR 
 • iPhone X 
 • iPhone 8 
 • iPhone 8 Plus 
 • iPhone SE (generation 2 och senare)

Kanske är du intresserad av...