Forskare har upptäckt att iPhone kan hackas även om de är avstängda
Skadlig programvara på iPhone:

Mobilerna blir mer och mer avancerade – och i vissa fall även osäkrare. 

© Shutterstock

Nu kan iPhone drabbas av skadlig programvara även om den är avstängd

Forskare har upptäckt att det går att infektera en iPhone med skadlig programvara trots att den är avstängd. Läs vad det innebär för dig och din säkerhet.

25 maj 2022 av Niklas Ernst

När du stänger av en iPhone tror du kanske att den är helt avstängd. Det är faktiskt inte hela sanningen.

LÄS ÄVEN: Förbättra Androids usla säkerhet

För att funktioner som exempelvis ”Hitta min iPhone”, som kan lokalisera mobilen om den försvinner, ska fungera måste en del av iPhone alltid vara påslagen.

Det innebär att vissa kretsar i mobilen fortsätter att vara påslagna på låg effekt, så att mobilen kan lokaliseras även om den är avstängd. 

Så hackas mobilen 

Problemet med det är att forskare nu har upptäckt att de vakna kretsarna kan användas för att infektera en iPhone med malware, även om ägaren alltså tror att den är avstängd och därmed skyddad mot angrepp.

LÄS ÄVEN: Android är säkrare än iPhone

Webbplatsen Ars Technica uppger att tyska forskare vid Darmstadts universitet har identifierat en säkerhetsbrist i Bluetooth-kretsen. Enligt de tyska forskarna är det möjligt att göra en skadlig firmware-attack, där fientlig kod smusslas in i mobilen.

Alltsammans medan mobilen är avstängd och ägaren inte anar något.

Därefter blir det möjligt för en hackare eller illasinnad kriminell att löpa amok i mobilen.

Inte så farligt hittills

Den goda nyheten är att forskarnas upptäckt och metod är väldigt teoretisk och därför ganska svår för en riktig hackare att genomföra. Många omständigheter och faktorer måste nämligen stämma för att operationen ska vara möjlig.

LÄS ÄVEN: Skydda mobilen mot skadlig programvara

Ändå visar forskningen på en intressant aspekt av de halvvakna kretsar och sensorer som allt fler enheter idag är utrustade med.

De underlättar tillvaron och gör det till exempel möjligt att hitta mobilen om den försvinner, eller att betala för kaffet med mobilen även om det inte finns mer ström. 

Men de gör alltså också mobilen lite mer utsatt för IT-kriminella, hackare och virus. 

Kanske är du intresserad av...