iPhone 11 och Google Pixel 4.

Enligt en ny undersökning är krypteringen i Googles mobiltelefoner Pixel säkrare än motsvarigheten i iPhone.

© Shutterstock

Android är säkrare än iPhone

Enligt amerikanska myndigheter har de lättare att komma in i iPhone än i Androidtelefoner.

I många år har iPhone ansetts vara den säkraste mobiltelefonen, men enligt en ny undersökning från nyhetsmediet Vice är situationen i dag den omvända.

Många amerikanska myndigheter, till exempel FBI och polisen, använder programmet Cellebrite för att ta sig in i kriminellas mobiltelefoner.

Och det visar dig att det är Androidtelefonerna som är den största utmaningen.

iPhone X visar din plats

Till och med modellen iPhone X kan programmet ta fram gps-data, samtals- och meddelandestatistik, kontakter och data från appar som Instagram, Twitter och LinkedIn.

I telefonerna Google Pixel 2 och Samsung Galaxy S9 kommer programmet däremot inte åt gps-data, webbläsaren eller sociala nätverk.

I Huaweis mobiltelefon P20 Pro kan programmet inte komma åt någonting.

Gäller även kriminella hackare

Undersökningen som Vice har gjort fokuserar på hur amerikanska myndigheter kan komma åt data i olika mobiltelefoner, men förmodligen har kriminella tillgång till samma verktyg.

Enligt Vice är inte programmet Cellebrite det enda som kan användas för att knäcka mobiltelefoner, det är bara det som är mest utbrett.

Det är med andra ord viktigt att skydda sin mobiltelefon så mycket som möjligt. Vi rekommenderar säkerhetsappen Sophos Mobile Security, som förstärker skyddet i alla Androidtelefoner, även i Huawei P20 Pro.

> Du som läser PC-tidningen hittar Sophos Mobile Security i Fördelszonen på vår hemsida.

Kanske är du intresserad av...