iPhone-reparation

Det blir enklare att reparera din iPhone

I framtiden ska trasiga iPhones och annan elektronik inte slängas i papperskorgen för elektronikåtervinning – de ska repareras.

29 juni 2022 av Niklas Ernst

Föreställ dig en värld där du tappar din iPhone, skärmen går sönder och du tänker: Ojsan! För allt du behöver göra är att köpa en ny skärm och byta ut den trasiga för att mobilen ska bli som ny.

LÄS ÄVEN: Museum: Ge oss din gamla mobil

Det låter som en utopi eftersom de flesta mobiltillverkare – inte minst Apple – tillverkar utrustning som är i stort sett omöjlig att reparera för vanligt folk.

Det beror bland annat på att många komponenter limmas fast, samtidigt som de görs extremt tunna för att produkten ska bli så slimmad och lätt som möjligt.

Ny lag ska underlätta reparationer

Men nu kan det faktiskt bli verklighet: Delstaten New York i USA antog tidigare i månaden den första lagen om ”rätt till reparation” för elektronik någonsin.

LÄS ÄVEN: Skärmreparation kan kosta dig din säkerhet

Lagen kräver att företag som säljer digitala, elektroniska produkter ska erbjuda verktyg, delar och instruktioner för reparationer tillgängliga för privatpersoner och för butiker som arbetar med reparation av elektronik.

Det är med andra ord en lag som kommer att tvinga tillverkarna att göra det enklare för både privatpersoner och företag att reparera elektroniska produkter som mobiler och surfplattor.

Lagförslaget har röstats igenom och saknar nu bara guvernörens underskrift för att slutgiltigt antas. När detta sker träder den nya lagstiftningen i kraft inom ett år.

Apple och Samsung har redan börjat

Flera stora företag är dock redan i färd med att ställa om till en verklighet där det ska återanvändas mer och där elektroniken ska göras mer hållbar. 

LÄS ÄVEN: FairPhone 4: Hållbar 5G-mobil som du kan reparera själv

Apple har redan meddelat att det ska vara enklare att reparera deras produkter och har till exempel startat ett reparationsprogram där oberoende reparatörer kan kvalificera sig för att få Apple-reservdelar, verktyg och liknande. 

Även Samsung har meddelat att det ska bli enklare och mer tillgängligt att reparera företagets produkter. 

Så nästa gång du tappar mobilen och skärmen går sönder behöver du kanske inte bli lika ledsen. 

Kanske är du intresserad av...