Iphone med krossad skärm.

Säkerheten hotas med billig reservdelsskärm

© Shutterstock

Skärmreparation kan vara säkerhetsproblem

Pekskärmen används för att styra allt i en mobiltelefon. Byts den ut till en billig och farlig kopia kan utomstående komma åt och styra mobilen.

21 augusti 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Skärmen i mobiltelefonen är oftast det första som ryker om man tappar telefonen på gatan. Men det finns mer att oroa sig för än kostnaden för att byta ut glaset.

Enligt en ny studie från Ben-Gurion University i Israel går det nämligen att bygga in en liten krets i reservdelsskärmar som sedan ger utomstående tillgång till telefonen. Detta gäller främst billigare icke-originalskärmar.

När forskarna provade med en sådan skärm kunde de bland annat läsa av användarens tryck på skärmen, ta bilder och installera appar. Video nedan visar hur forskarna installerar appar i en telefon utan att röra skärmen.

Se upp med billiga skärmar

Många reservdelsskärmar kommer från tredjepartsleverantörer och är inte nödvändigtvis godkända av telefontillverkaren. Sådan skärmar är billigare än originalen, men de kan innebära en säkerhetsrisk.

Mobiltelefoner innehåller ingen teknik för att kontrollera om en utbytt skärm är farlig och det finns inte säkerhetslösningar som kan stoppa den här typen av angrepp. Därför kan skärmar som har en farlig krets i stort sett göra vad som helst utan att upptäckas eller stoppas av telefonen.

Det är billigt att göra falska reservdelsskärmar och enligt forskarna kan vara tillverkade på ett sådant sätt att inte ens experter kan skilja dem från äkta vara.

Andra forskare arbetar med mobilskärmar som kan reparera sig själv. Lyckas det är åtminstone detta bekymmer ur världen.

Kanske är du intresserad av...