Spruckna mobilskärmar är en vanlig syn.

Spruckna mobilskärmar kan höra historien till tack vare ett nytt skärmmaterial utvecklat vid University of California.

© Shutterstock

Mobiltelefonens skärm kan reparera sig själv

Snart behöver du varken skydda mobiltelefonens skärm eller betala dyrt för att få glaset utbytt om det får en spricka. Amerikanska forskare har nämligen uppfunnit ett skärmmaterial som reparerar sig självt.

27 april 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Visst går det att skydda mobilen med både skal och plastfilm för att undvika repor i glaset. Men plötsligt tappar man telefonen och då är man tillbaka till det gamla hederliga spruckna glas-syndromet. Miljontals mobiltelefonägare vet precis vad det handlar och den som inte vill spendera 1000 kronor på ett nytt glas får leva med att se Facebook och Snapchatt genom sprickorna. Snart kan dock glasångesten höra historien till.

Forskare vid University of California har nämligen utvecklat ett nytt skärmmaterial som lagar sig självt. I försöken delade forskarna på glaset som inom ett dygn hade återgått till ett helt glas igen.

Hemligheten heter kemi

Det nya materialet består av en tänjbar polymer och salt som skapar en reaktion där joner och molekyler dras till varandra. Kopplingen är så stark att när materialet går sönder kan det dra ihop sig över sprickor som då försvinner. Det är första gången som någon har lyckats ta fram ett material som både kan laga sig på egen hand och som även är elektriskt ledande – vilket förstås är som gjort för mobila skärmar och batterier.

Forskarna tror att tekniken kan finnas allmänt tillgänglig om tre år. Det finns redan exempel på mobiltelefoner med bakstycken i självreparerande materiel, till exempel LG G Flex, men det rör sig om plast som inte leda ström.

Kanske är du intresserad av...