En ung kvinna använder kameran i Fairphone 4.
Fairphone 4

Huvudkameran i Fairphone 4 är på 48 megapixel.

© Fairphone

FairPhone 4: Hållbar 5G-telefon som du kan reparera själv

FairPhone 4 är konstruerad så att du själv kan byta ut enskilda delar i den. Dessutom är den tillverkad med återvunnet material av personal med schyssta arbetsförhållanden.

11 oktober 2021 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Fairphone 4 är det holländska företaget Fairphones bidrag inom moderna 5G-mobiler.

Den nya mobilen ser ut att leva upp till företagets filosofi om att tillverka mer hållbara telefoner än sina konkurrenter.

Fairphone är till exempel enkel att ta isär och reparera. Den är konstruerad med en modulär design, så att det blir enklare att byta ut exempelvis kameran om den skulle gå sönder.

> Läs även: Så utnyttjar du ditt 5G-abonnemang

Rättvisa arbetsförhållanden och återvunnet material

Fairphone 4 är dessutom byggd med 14 återvunna material. 

Det innebär att Fairphone har hållit koll på leveranskedjan och tacklat problem som barnarbete och farliga arbetsförhållanden för bland annat gruvarbetare.

Återvunna material används där så är möjligt. Till exempel innehåller högtalaren komponenter från andra produkter som aldrig har kommit ut på marknaden, och baksidan av Fairphone 4 är tillverkad av återvunnen plast.

Fairphone 4 är enligt företaget den enda mobil som har tilldelats det speciella TCO-certifikatetsom ges till särskilt hållbara produkter. 

Du kan själv byta trasiga delar i Fairphone 4

På Fairphones hemsida går det att köpa reservdelar till Fairphone 4 och du kan själv byta ut de trasiga delarna mot nya – det enda som krävs är en miniskruvmejsel.

Fairphone garanterar dessutom mjukvaruuppdateringar fram till 2025, inklusive uppgradering till Android 12 och 13.

Fairphone strävar faktiskt efter att kunna erbjuda mjukvaruuppdateringar ända fram till 2027, inklusive uppgradering till de förmodade Android 14- och 15-versionerna. 

Fairphone 4 består av ett antal moduler.
Fairphone 4

Du kan själv ta isär Fairphone 4 och byta delarna. Reservdelarna kan köpas till rimligt pris på hemsidan. 

© Fairphone

Farväl till ”slit-och-släng-kulturen”

Baksidan är tillverkad av återvunnen plast. Här hittar du mobilens kameramodul som består av två kameror: en primär kamera på 48 megapixel och en vidvinkelkamera på 48 megapixel. 

Sedan tillkommer en 25 megapixels frontkamera för selfies och videosamtal.

"Vi har en helt annan syn på produktionen av mobiler än resten av marknaden: Vi vill utmana det traditionella sättet att tillverka mobiler, bland annat att tunnare alltid är bättre”, säger Eva Gouwens, vd på Fairphone och fortsätter: 

”Den här gången har målet varit att producera en bra, hållbar mobil som är framtidssäker, lätt att reparera själv, utvecklad för att hålla och därmed återanvändbar. Vi vill att Fairphone 4 blir en enhet som kunden behåller en längre tid och vi vill ta steget bort från slit-och-släng-kulturen.”

> Få koll på 5G, 5G-redo och mycket mer om det nya 5G-nätverket här

Fairphone 4 finns i tre färger – här i färgen grå.
Fairphone 4, grå

Fairphone 4 finns i tre färger – här i färgen grå. 

Vad kostar Fairphone 4?

Fairphone 4 är tillgänglig i butik från 25 oktober 2021 till ett pris av 6 290 kronor för den billigaste modellen med 6 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagringsutrymme.

Du kan även köpa mobilen i en version som har 8 gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagringsutrymme. Den modellen har ett rekommenderat pris från 6 990 kronor.

Fairphone 4 har 5G och finns i tre färger.

Läs mer om Fairphone 4 och köp den här.

> Vi har tidigare skrivit om föregångaren FariPhone 3 i den här artikeln. Du kan också läsa vårt test av den i Testzonen.

Kanske är du intresserad av...