5G
5G

Lär dig med om 5G.

© Shutterstock

Allt om 5G

Nu börjar utbyggnaden av 5G på allvar i Sverige. Frågan är vad det betyder för dig, dina prylar och resten av världen?

Post- och telestyrelsen har äntligen fått ändan ur och auktionerat ut frekvensbanden för det kommande 5G-nätet. Alla de stora telebolagen har fått frekvenser och nu väntar vi bara på att utbyggnaden ska ta fart på allvar.

Vad kommer då 5G innebära för oss konsumenter? Den omedelbara fördelen är att det kommer gå mycket snabbare att hämta filer och annat innehåll från internet.

Viktigare är kanske dock att 5G är ett mycket stabilare system för dataöverföring än 4G, bland annat därför att det klarar av att hantera flera dataanslutningar samtidigt utan att kvaliteten påverkas eller att anslutningen kopplar ner. Detta kommer bland annat att märkas när många människor befinner sig på samma ställe och många använder sina telefoner samtidigt.

5G innehåller så enormt många möjligheter att det är svårt att i dag veta vad som väntar när den nya tekniken är i gång. Teknikskiftet är så betydande att det säkerligen kommer ge upphov till företeelser som vi inte kan föreställa oss i dag.

> Mer att läsa: 5G-mobiler

Svar på dina frågor

I PC-tidningen nummer 3/2021 har vi samlat frågor och svar i en stor artikel. Du som prenumererar på PC-tidningen kan läsa artikeln digitalt i Fördelszonen.

Här följer några av frågorna som vi tar upp i artikeln:

Måste jag köpa en ny mobil?

Ja, troligtvis behöver du köpa en ny telefon, surfplatta eller dator för att kunna utnyttja 5G eftersom det bara är väldigt nya telefoner, och inte ens alla nya heller, som kan hantera tekniken. Titta i butiken för att se om en telefon har stöd för 5G.

Här hittar du en lista över vilka 5G-telefoner som finns att köpa just nu, och listan kommer att uppdateras vartefter det kommer nya modeller. Utöver en modern mobiltelefon krävs det dessutom att ditt abonnemang inkluderar 5G.

> Mer att läsa: Exempel på billiga 5G-telefoner

Kommer det nya 5G-master?

Ja – ju högre frekvens på våglängden, desto sämre blir genomträngningsförmågan. Vid 3,5 GHz får radiosignalerna svårt att ta sig genom byggnader, träd, bilar et cetera. Därför kräver högre frekvenser också fler antenner.

> Mer att läsa: 5G är inte farligt för hälsan

Hur snabbt är 5G? 

Det korta svaret är att du kan hämta en långfilm på ett par sekunder.

Det långa svaret är lite trassligare. Till att börja med kommer de flesta 5G-näten att utnyttja det som kallas för low band 700 MHz-frekvensen. Det är den långsammaste formen av 5G, men fortfarande snabbare än 4G.

Den snabba versionen av 5G, som använder frekvensbandet 3,5 GHz, kan komma upp i hastigheter på mellan 1 000 och 2 000 Mbit/sekund.

Generellt kan man säga att 5G är 10-20 gånger snabbare än 4G. För att få de extremt höga hastigheterna krävs det både att du står nära en mast och att du har utrustning som kan utnyttja 3,5-GHz-bandet.

> Läs artikeln ur tidningen digitalt

> Prenumerera på PC-tidningen och läsa artikeln direkt. Här är alla våra erbjudanden.

Kanske är du intresserad av...