Få ut det mesta av 5G
5G

Du kan nu ersätta hemmets internetanslutning med en 5G-anslutning, men den kan kanske vara för snabb för ditt trådlösa nätverk.

Så utnyttjar du ditt 5G-abonnemang

5G är fortfarande inne i ett tidigt skede men snart öppnar tekniken för hastigheter som är högre än ditt vanliga 2,4 GHz trådlösa nätverk. Därför ska du istället ansluta datorn i 5 GHz-nätverket.

5G är det nya mobilnät som öppnade på allvar tidigare i år och som flera operatörer har börjat erbjuda på utvalda platser.

Med 5G kan du ladda ner från nätet med upp till 1000 Mbit/sekund - den fulla hastigheten kan dock först levereras när företagen får börja använda alla de nya frekvensbanden.

När PC-tidningen testade tekniken i januari uppmätte vi över 100 Mbit/sekund i stockholmsområdet.

>Läs också: Stort test: 5G är ofarligt

Kan ersätta din internetanslutning

Därmed kan mobilt bredband via 5G vara ett reellt alternativ för dig som annars inte har tillgång till snabbt internet via antennkablarna eller fiber. 

> Få svar på alla dina frågor om 5G här

5G-uppkopplingen är helt trådlös

Du är van vid att din internetanslutning kommer in i huset via kopparkablar eller fiber, men med ett 5G-abonnemang blir hela anslutningen trådlös.

Detta innebär att du kan ta din router med dig till sommarstugan och därmed använda anslutningen var du än är. 

stället för att ansluta till en kopparkabel, sätter du helt enkelt in det SIM-kort som du har fått av din internetleverantör 

Du behöver ett snabbt trådlöst nätverk

När 5G-teknologin är fullt utrullad får du hastigheter så höga att ditt vanliga trådlösa nätverk i hemmet inte hänger med.

Därför ska du se till att aktivera 5 GHz trådlöst nätverk i din router och koppla upp så mycket utrustning du kan mot den freekvensen

Du kan ha äldre utrustning som inte fungerar med 5 GHz, därför rekommenderar vi att du hittar den inställning i routern som aktiverar både 2,4 och 5 GHz.

För att kunna använda 5G på ditt nätverk måste du aktivera 5GHz-nätverket i din router
5 GHz

Du kan aktivera 5 GHz-nätverket i din routers inställningar. Här är en ny 5G-router från Netgear.

Så får du 5G-internet i hemmet

I PC-tidningen nummer 8/2021, som finns ute nu, kan du läsa hur du ersätter hemmets trådbundna internetanslutning med en helt trådlös 5G-anslutning. 

Det kan innebära att du får tillgång till en bättre internetanslutning än du har just nu.

Du kan läsa hela artikeln i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...