iPhone fyller 15 år

Så glada var vi för första iPhone

iPhone fyller 15 år i år. Vi har grävt i arkivet och tagit fram vårt test av den allra första iPhone.

”Idag uppfinner Apple telefonen på nytt”. Med de orden presenterade Apples grundare Steve Jobs företagets senaste produkt 2007. I slutet av juni 2007 kom den nya produkten ut i butikerna och världen har inte varit sig riktigt lik sedan dess.

”Den har en 3,5 tum stor skärm. Den är verkligen stor!”, sa Steve Jobs under sin presentation. Idag är det kanske inte lika imponerande, men jämfört med dåtidens konkurrenter var skärmen något alldeles extra.

Jobs fortsatte sin presentation och visade upp den ena nyskapande funktionen efter den andra för det hänförda och ofta jublande publiken. Speciellt den snygga blädderfunktionen där namnen på kontakter rullade flytande ner över skärmen gjorde intryck.

Läs även: iPhone 13: Nya kamerafunktioner och snabb skärm

Så tyckte vi om den första iPhone

iPhone dök inte upp på våra breddgrader direkt, men vi lyckades få tag på ett parallellimporterat exemplar så att vi kunde testa den nya mobilen.

Och vi var entusiastiska. Eller i varje fall nöjda.

iPhone saknade till exempel funktioner som konkurrenter som Nokia hade i sina bästa mobiler. Vi ville till exempel gärna haft möjlighet att använda GPS och stereo-Bluetooth. Vi var inte heller så glada över att vi tvingades använda Apples betongtunga program iTunes för att flytta över musik till mobilen.

I gengäld var vi överväldigade över den lilla mobilens design. ”iPhone är ett läckert förslag på hur en mobiltelefon också kan se ut. Den lilla designdetaljen med pekskärm lockar till sig nyfikna blickar från vänner, familj och på arbetsplatsen”, lät inledningen på det en sida långa testet av mobilen.

Läs även: Det blir enklare att reparera din iPhone

Så här såg det ut när Apples grundare Steve Jobs presenterade den nya mobilen år 2007.

PC-tidningens test av den första iPhone.
iPhone-recension

Vi testade den första iPhone på en hel sida i tidningen.

© PC-tidningen

Så här fungerade den första iPhone

Lyckligtvis har det hänt mycket sedan den första iPhone-modellen kom år 2007.

Jämför man specifikationerna för den modellen med flaggskeppsmodellen iPhone 13 Pro är det tydligt att det har gått 15 år.

Den första hade till exempel en kamera på 2 megapixel och 8 gigabyte lagringsutrymme för bilder och appar. iPhone 13 pro har upp till 1 000 gigabyte lagringsutrymme och fyra kameror på vardera 12 megapixel.

Många av ikonerna och funktionerna liknar dock fortfarande varandra till förväxling. Apple har inte heller ändrat grundläggande detaljer som mobilens framgångsrika multitouch-funktion.

Kontakten har lyckligtvis ändrats från den 30-stift breda iPod-kontakten till den något mindre och smartare Lightning-kontakten, och inom kort byter Apple förmodligen till USB-C i sina framtida iPhone-modeller.

Läs även: Se fram emot iOS 16: Snart får iPhone helt nya funktioner

Kanske är du intresserad av...