Apple har lanserat iPhone 15 i fyra versioner.
Nya Iphone 15:

Den 12 september 2023 lanserades Apples nya iPhone 15 i fyra olika modeller och prisklasser.

© Shutterstock

Här är den: iPhone 15 med USB-C och ny knapp

Äntligen kan Apple- och Android-telefoner dela laddare. Nya iPhone 15 har, bland andra förbättringar, laddning via USB-C. Läs vidare för att få en fullständig översikt.

13 september 2023 av Tobias Emil Boborg Siemsen

På tisdagskvällen höll Apple sitt Wonderlust-evenemang där de presenterade de nya produkter och initiativ som teknikjätten kommer att lansera på marknaden inom en mer eller mindre snar framtid.

Evenemanget ägde rum i USA, där Apple samlade ett stort antal människor från teknikvärlden. Gäster och alla som tittade på det strömmade evenemanget kunde uppleva den nya iPhone 15, samt ett antal förbättringar av Apples andra flaggskeppsprodukter;

Och inte helt oväntat var USB-C ett av de mest använda orden - både i samband med iPhone och den nya versionen av Apples AirPods.

Apple lanserade fyra modeller: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro och iPhone 15 Pro Max.
Nya iPhone

Apple har precis lanserat fyra modeller av sin nya iPhone: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro och iPhone 15 Pro Max.

Nya iPhone 15 får USB-C

Den största nyheten handlade om Apples populära telefon, iPhone. Närmare bestämt iPhone 15, som har många funktioner och förändringar jämfört med sin föregångare, iPhone 14.

Apple lanserade fyra modeller: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro och iPhone 15 Pro Max.

Med nya iPhone kommer du att kunna låna din väns laddare - eftersom de nya modellerna kommer att ha USB-C-kontakter för laddning. Detta innebär att den laddare du för närvarande använder för din Android-mobil, surfplatta eller Bluetooth-högtalare kommer att kunna användas för nya iPhone.

Apple själva säger att de har implementerat USB-C för att det är den allmänt accepterade standarden idag, men i själva verket har de tvingats av nya EU-regler att byta ut sin Lightning-kontakt.

Precis som de flesta andra mobiltillverkare laddas Apples nya iPhone via en USB-C-kontakt
USB-C i iPhone 15

Det är ingen överraskning att Apple byter ut sin laddningskabel till USB-C i iPhone 15. 

© Shutterstock

Uppgraderad kamera och kant av titan

Dessutom innehåller den nya iPhone 15 också en ny funktion som heter "Nästa generations foton".

Den gör att du kan ändra dina foton till porträtt utan att behöva ta ett nytt foto. Du kan alltså ta ett foto i normalläge och telefonen känner av ansikten i förväg, så att du i efterhand kan ändra till porträtt av alla personer på fotot.

Kvaliteten på mobilens chassi har också förändrats avsevärt. Nya iPhone 15 Pro har en kant av titan, vilket gör den lättare och mycket mer hållbar än tidigare modeller.

Dessutom får Pro-modellerna den blixtsnabba A17 Pro-kretsen, vilket bör förbättra den grafiska upplevelsen;

LÄS ÄVEN: Allt vi vet om Apples nästa telefon

iPhone 15 Pro får ny knapp

Apple har för vana att lansera en normalversion av sin produkt - och sedan följa upp den med en proffsversion för personer som inte vill kompromissa med extrafunktioner och finesser.

Nya iPhone 15 Pro och Pro Max får också en ny funktionsknapp istället för den knapp som för närvarande gör att du kan stänga av ljudet på mobilen. Du kan fortfarande använda den nya knappen för att stänga av ljudet på enheten, men du kan också anpassa den för andra funktioner.

Närmare bestämt kan du styra vad knappen gör - beroende på hur många gånger du trycker på den. Om du till exempel är en hängiven fotograf kan det vara praktiskt att ställa in din nya iPhone så att kameran öppnas så fort du dubbeltrycker på knappen.

I videon nedan kan du se presentationen av de fyra nya iPhones:

Vad kostar iPhone 15?

Priset på den nya iPhone högre än tidigare. Utländska medier har noterat att priset på den billigaste versionen i USA är 100 dollar högre än det var för iPhone 14 när den släpptes.

I Danmark kommer iPhone 15 att kosta 11995 kronor för den minsta modellen med 128 gigabyte lagringsutrymme. Den kommer i färgerna blå, rosa, grön, gul och svart.

iPhone 15 Pro blir något dyrare. Här börjar priset på 14995 för den minsta modellen med 128 gigabyte lagringsutrymme, medan den något större iPhone 15 Pro Max börjar på 17995 kronor med 256 gigabyte. De är gjord av titan och finns i färgerna naturlig, svart, blå och vit titan.

Den dyraste iPhone 15-modellen blir iPhone 15 Pro Max med 1 terabyte lagringsutrymme för 23995 kronor.

En billig iPhone kan komma före jul

Lanseringen av nya iPhone 15 ger dig dock möjlighet att få de gamla modellerna lite billigare. De gamla modellerna brukar nämligen sjunka i pris när den nya modellen släpps;

Du kan därför förvänta dig att få en bra affär på en äldre iPhone som iPhone 13 eller iPhone 14 före jul, om du kan klara dig utan de senaste funktionerna;

LÄS OCKSÅ: Så mycket gillade vi första iPhone

Då kommer iPhone 15 till Sverige

Du kan förbeställa din nya iPhone 15 från fredagen den 15 september 2023 kl. 14.00 i de flesta butiker och på Apples webbplats.

De första iPhone 15-modellerna förväntas börja säljas i slutet av september.

Dessutom ny klocka och AirPods

Förutom iPhone 15 lanserade Apple också den nya Apple Watch Series 9.

Med den nya versionen av klockan kan du styra aviseringar och appar med fingertopparna. Det innebär att du kan skjuta upp larm, starta timers och svara på samtal genom att "knacka" med fingertopparna.

Utvecklingen av ett laddningsfodral med USB-C för dina AirPods visades också upp på eventet.

Det nya fodralet gör att du kan ladda dina AirPods med din iPhone genom att koppla ihop dem med en USB-C-kabel.

Läs också: Vad är en smartklocka? Och vad kan du använda den till?

I videon nedan kan du se hur du styr nya Apple Watch med fingertopparna.

Kanske är du intresserad av...