Smartklockor
Smartklockor

Att bära en smartklocka är som att ha en dator om handleden.

© Shutterstock

Allt om smartklockor

Vad är egentligen en smartklocka? Vad kan man ha en sådan till och vilken är bäst? Här reder vi ut begreppen.

När de första smartklockorna dök upp för sex år sedan var det nästan svårt att förstå vad det var för vits med dem.

De kändes mest som dyra och krångliga anordningar för att visa tiden. Med lite tur kunde de även tala om hur många steg du har tagit under dagen.

Den tiden är förbi och dagens smartklockor gör verkligen skäl för namnet. De kan inte bara ta emot meddelande och visa rätt väg, utan även tala om hur du mår och om du sover gott om nätterna.

Vad är en smartklocka?

Enkelt uttryckt är en smartklocka en dator som är utformas som ett armbandsur.

En smartklocka av i dag kan mycket av det som en mobiltelefon klarar och mer därtill. I många av dem går det att installera appar och de styrs via den tryckkänsliga skärmen eller med röstkommandon.

En dator på armen

Många smartklockor har inbyggd gps för att visa var du befinner dig på en karta eller för att visa en färdväg. I enklare modeller får man nöja sig med de appar som följer med från början, medan det i dyrare modeller går att installera särskilda appar som är utvecklade för smartklockor. Dessa appar kan fungerar för sig eller tillsammans med en mer omfattande app i mobiltelefonen.

En smartklocka har ett flertal inbyggda sensorer som kan mäta allt från puls och blodets syremättnad till hur många steg du har gått och hur långt du har sprungit under löprundan.

I de flesta startklockor går det att läsa e-post och meddelanden, kolla kalendern, använda gps-kartor och svara i telefon. Vissa modeller har ett eget simkort som gör dem oberoende av en mobiltelefon.

Så mycket kostar en smartklocka

Det finns smartklockor i alla priskategorier, från ett par hundralappar till över 20000 kronor. Lika stora skillnader är det i smartklockornas funktioner.

Exempelvis kan Apples smartklocka Watch Series 7 mäta puls, EKG och blodets syremättnad. Den kan ta emot meddelanden och e-post och det går att lyssna på musik, använda den inbyggda gps:en och mäta sömnkvalitet. Den har även en höjdmätare för att alla mätvärden under träning ska bli så exakta som möjligt. Och så kan den faktiskt visa tid och datum också.

> Läs vårt test av Apple Watch Series 7

Apples smartklocka är den mest sålda i världen.
Apple Watch

Världens populäraste smartklocka. Apple Watch Series 7 finns i flera färger och med olika armband. Priserna går från 4 500 kronor till 17 100 kronor.

Rätt mobiltelefon till smartklockan

De flesta smartklockor fungerar med såväl Androidtelefoner som iPhone. Undantaget är Apple Watch som bara kan kopplas ihop med företagets egna mobiltelefoner.

Har du en Androidtelefon får du med andra ord välja något annat. Det gör nu inte så mycket, det finns nämligen riktigt fina smartklockor från andra tillverkare.

Bästa smartklockan för dig

Börja med att ta reda på vilka modeller av smartklockor som fungerar till din mobiltelefon.

Nästa steg är att fundera på vad du vill ha ut av din smartklocka.

Vill du till exempel kunna använda gps utan hjälp av en mobiltelefon för att på enklaste sätt kunna hitta rätt när du går i skogen eller befinner dig på ett nytt ställe? Eller är du orolig över din hälsa och vill ha hjälp att hålla koll på olika parametrar under dagen?

När du har svaren på de frågor är det dags att välja vilken smartklocka som passar dig.

Jämförelser av smartklockor

I PC-tidningen nummer 10/2022 jämför vi 6 smartklockor i olika prisklasser.

Efter att tillbringat några veckor tillsammans med klockorna har vi vant oss så mycket vid att hålla koll våra fysiska aktiviteter och sömnmönster att det faktiskt är svårt att förstå hur vi har kunnat klara oss utan dem.

I testet kan du läsa mer om olika funktioner och klockornas för- och nackdelar.

> Läs det jämförande testet i Testzonen.

Kanske är du intresserad av...