7 anledningar att välja Android istället för iPhone
Android vs iPhone?

Priset är ett bra argument för att välja Android framför en iPhone, men det finns faktiskt fler fördelar med Android som du bör känna till innan du väljer mellan Android och iPhone.

Därför ska du överväga Android istället för en iPhone

Om valet står mellan en Android-mobil eller en iPhone finns det flera anledningar till varför du bör välja en Android. Här är sju fördelar med Android jämfört med iPhone (och orsaken till att de flesta inte byter från iPhone när de väl har börjat använda en).

20 augusti 2023 av Louise Olesen

Om du är ute efter en ny mobil står valet mellan iPhone och Android.

Det finns många bra anledningar till varför du kanske väljer att skaffa en iPhone. Kanske är det en mobil som familj och vänner har vilket gör det lättare att få hjälp med den, eller kanske har du redan en iPhone och vill dra nytta av fördelarna med Apple-universumet.

Om så är fallet behöver du inte läsa vidare.

Om du däremot är osäker på om du ska välja det ena eller det andra finns det några verkligt stora fördelar med Android. Här är några av dem. 

> Läs också: Vad är Android? Allt om operativsystemet för mobiler och surfplattor

1. Du får fler möjligheter och funktioner

Med en Android-mobil får du fler valmöjligheter när det gäller design, storlek, färg och, viktigast av allt, pris.

Med så många olika tillverkare som Samsung, OnePlus och Motorola som tillverkar Android-mobiler finns det många fler modeller att välja mellan och i många olika prisklasser.

Det gör det lättare att hitta en Android-mobil som passar dina behov och din budget, så att du inte betalar för en massa funktioner som du kanske aldrig kommer att använda.

> Läs också: Här är bästa mobilen just nu

2. Samma laddare till alla enheter

Idag använder i stort sett alla Android-mobiler USB-C, och det är samma kabel som du använder till andra enheter som bärbara datorer, hörlurar och externa hårddiskar.

Även de senaste iPad- och MacBook-modellerna använder USB-C.

Det innebär att du kan ladda alla dina enheter med samma kabel. Det gör det också enklare att låna en laddare om du glömt den, och det är enkelt och billigt skaffa en ny..

> Läs också: Så laddar du mobilen effektivast med rätt sladd

För tillfället håller Apple fast vid sin egen Lightning-kabel för laddning, och en laddare ingår inte i förpackningen när du köper en ny iPhone. Den måste du köpa separat.

EU har beslutat att all bärbar elektronik måsta börja använda USB-C, men det är än så länge inget som har påverkar iPhone.

USB-C är standard för de flesta mobiler och andra enheter.
USB-C

Nästan all bärbar elektronik använder USB-C för laddning. Det gäller telefoner, surfplattor, bärbara datorer, hörlurar, batteripaket, högtalare och mycket mer. Men än så länge använder iPhone den speciella Lightning-kontakten från Apple.

3. Du vill ha mer utrymme

Du kan enkelt fylla mobilens inbyggda lagringsutrymme med foton, videor, musik och appar, och de flesta Android-mobiler har möjligheten att utöka lagringsutrymmet med ett microSD-kort.

Den möjligheten har du inte med iPhone.

Oavsett vilken du väljer går det att utöka med extra lagringsutrymme i molnet, men det kräver löpande abonnemang för exempelvis Google eller iCloud.

> Läs också: Så mycket kostar det att lagra i molnet

4. Du har en Windows-dator

Om du har en dator med Windows är det mycket enklare att synkronisera med en Android-mobil, till exempel med USB-kabel eller Bluetooth, än med en iPhone.

På samma sätt är det enklare att synkronisera en iPhone med en Mac.

Men när du kopplar ihop en Windows-dator med en iPhone blir det krångligare. 

5. Du vill inte vara låst till ett system

Både Apple och Google erbjuder många olika produkter, program, appar och tjänster. Apples system är dock mer slutet än Googles, vilket medför både för- och nackdelar.

Om du har en iPhone kommer du också att vara mer benägen att köpa fler Apple-produkter som MacBook, iPad eller Apple Watch eftersom de fungerar perfekt tillsammans. Det är inget fel med det, men det kan snabbt bli ett dyrt nöje.

Googles Android-universum är däremot mer öppet - delvis för att Android är en open source-plattform som kan användas av alla, bland andra Samsung, Sony, OnePlus och många fler. Det är också lättare för utvecklare att få in appar och tjänster i Google Play Butik än i Apple App Store, så du har mer att välja mellan. 

Men Apples slutna system innebär också att säkerheten är högre, eftersom oseriösa appar sällan slinker igenom kvalitetskontrollen.

> Läs mer om säkerheten i iPhone i vår artikel "Kan en iPhone få virus?"

6. Mer frihet att göra mobilen till "sin egen"

Eftersom Android har öppen källkod har du bättre möjligheter att anpassa Android-enheter.

Du kan ändra allt från bakgrundsbild och färger till storleken på appar och widgetar på en Android, medan du på en iPhone är begränsad till de alternativ som Apple ger dig (som med tiden har blivit många).

På Android kan du även installera program och widgetar från tredje part som ger dig olika funktioner som nya teckensnitt och tangentbord. 

7. Du vill ha den bästa digitala assistenten

När du väl har vant dig är röstassistenten i mobilen ett fantastiskt verktyg.

Du kan använda din röst för att fråga efter väderprognosen, ställa in en timer, ringa din granne och mycket, mycket mer.

Även om Apples Siri var den första i sitt slag, är den inte alls lika bra som Google Assistant som du får njuta av på Android. Siri är långsam och oprecis, och den är inte lika bra på att svara på dina frågor som Google Assistant.

Som tur är kan du installera Google på din iPhone och därmed använda Google Assistant även där, men då förlorar du en del av de smarta funktionerna. 

> Läs också: Vad är Google Assistent, Amazon Alexa och Siri?

Därför ska du välja iPhone...

De sju fördelarna som du kan läsa om här ovan är skrivna av en hängiven iPhone-användare som aldrig skulle drömma om att byta till en Android-mobil. Jag var med på iPhone-vågen från början, alla i min familj har en iPhone, jag har Mac hemma, Apple Watch på armen och AirPods i öronen.

När man väl är bekant med Apples universum är det mycket enkelt att få de olika enheterna att prata med varandra, att samla familjens enheter på samma konto, och inte minst att få allt inkluderat när man investerar i en ny enhet.

Det är därför jag - och min familj - håller fast vid våra iPhones. Det enda som verkligen talar emot är priset.

Kanske är du intresserad av...