Kan man få virus på iPhone?
Virus på iPhone?

Behöver man akta sig för virusattacker om man har en iPhone?

Kan man få virus på iPhone?

En seglivad myt hävdar att det inte går att få virus på en iPhone. De ska nämligen inte bita på Apple-produkter. Men stämmer det?

26 december 2022 av Steffen Nielsen

Kan en iPhone få virus? Ja, det kan den. I den här artikeln förklarar vi varför, och varför risken fortfarande är betydligt större på en Android-mobil. 

I den eviga diskussionen mellan förespråkare för Android och iOS framförs ofta ett viktigt argument för att välja Apples iPhone framför toppmodellerna med operativsystemet Android: ”iPhone kan ju inte få virus”.

Enligt vissa Apple-fans är det alltså fysiskt omöjligt att en iPhone, inklusive den senaste iPhone 14 Pro, kan drabbas av virusattacker. Ett problem som ofta plågar Android-ägare.

> Läs även: Här är nya iPhone 14

Bättre säkerhet i Apple App Store

Det råder allmän enighet bland experter om att Apples operativsystem iOS är bättre rustat för att bekämpa virus. Det beror på två saker.

För det första är Apples appbutik, Apple App Store, en mer skyddad miljö än Androids Play Butik. Alla appar i Apples butik kontrolleras grundligt, och det går inte installera appar på en iPhone från andra källor än Apples App Store.

Det är en av anledningarna till att Android-användare kan välja mellan mer än dubbelt så många appar som iPhone-användare. Det är helt enkelt svårare att få in en app i Apples butik än i Googles. 

Egenutvecklat system kontra öppen källkod 

För det andra är iOS ett så kallat egenutvecklat system, så källkoden till det är hemlig, till skillnad från Android som är Open Source. 

Det innebär att Apple har bättre koll på vad som händer i operativsystemet och inte behöver försöka kontrollera en lång rad varianter, vilket är fallet med Android där nästan varje mobiltillverkare har sin egen version.

Det innebär också att det är lättare för Apple att göra en säkerhetsuppdatering för iOS, eftersom alla iPhone kör samma system.

> Läs även: Vad är Android? Allt om operativsystemet för mobil och surfplatta

iPhone kan också få virus
Virus på iPhone?

Apples senaste tillskott heter iPhone 14 och iPhone 14 Pro. Och ja, de kan också få virus.

© Apple

Virus kan komma via webbläsaren

När myten om iPhones virusimmunitet ändå inte riktigt stämmer överens med verkligheten, beror det på webbläsare.

Om du besöker skumma hemsidor i din mobila webbläsare kan inte ens Apples stränga säkerhet förhindra att virus slinker in genom bakdörren. 

Det är fortfarande svårare att få virus på en iPhone än på en Android-mobil, men omöjligt är det inte. Du måste fortfarande vara vaksam på symptom på virus, som en långsammare mobil eller en massa popup-reklam.

Om du vill vara bäst skyddad enligt experterna bör du för övrigt använda Apples egen webbläsare Safari framför konkurrerande webbläsare i din iPhone.

Läs även: Så skapar du en timelapse-video med iPhone

Webbläsare iPhone

Webbläsare kan fungera som en bakdörr för virus på iPhone. Apples egen webbläsare Safari är den säkraste, enligt experter.

Så skyddar du mobilen mot virus

PC-tidningen rekommenderar att du skyddar din Android-mobil med Bitdefender Antivirus, som du kan hämta i Play Butik.

Det finns säkerhetsprodukter för iPhone som till exempel skyddar mot nätfiske, men inte något egentligt antivirus. 

Har du en iPhone är det i stället viktigast att du ser till att hålla operativsystemet iOS uppdaterat. 

Det gör du genom att gå till Inställningar, välja Allmänt och sedan Programuppdatering. Där kan du se eventuella nya uppdateringar och uppdatera din enhet.

Kan du rädda en blöt iPhone med ris?

En annan mobilmyt säger att en dränkt mobil kan väckas till liv igen om du lägger den i en påse ris, eftersom riset suger åt sig vattnet. 

Ligger det något i det, eller är det lögn och rent påhitt? 

Det får du svar på i artikeln ”8 seglivade myter om din mobil”, som du kan läsa i PC-tidningen nummer 20/2022 – eller i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...