Apple har upptäckt säkerhetshål som behöver täppas till
Säkerhetshål:

Om du har en iPhone eller iPad ska du omedelbart se till att stänga ett nyupptäckt säkerhetshål. 

© Shutterstock

Stort säkerhetshål: Så skyddar du din Iphone

Om du låter bli utsätter du din iPhone och dina data för stor fara. Läs hur du stoppar hackarna från att få tillgång till din iPhone och dina data.

1 september 2022 av Niklas Ernst

Om du har en iPhone i fickan eller en iPad på soffbordet hemma bör du vara extra uppmärksam på vad vi kommer att berätta.

LÄS ÄVEN: iOS 16: Snart får iPhone nya funktioner

Apple har nämligen meddelat att företaget upptäckt ett stort och ganska allvarligt säkerhetshål i den programvara som är ryggraden i iPhone och iPad, och som säkerställer en stabil och säker anslutning när du ska kolla nyheter, använda internetbanken och skicka meddelanden till familj och vänner.

Apple har faktiskt upptäckt två säkerhetshål som tillsammans ger hackare, brottslingar och andra med skumma avsikter möjlighet att ta kontroll över enheter.

Ger full tillgång till mobilen

Enligt Apple har hålen kunnat ge obehöriga ”full administratörsbehörighet” över iPhones och iPads, och exempelvis ge dem möjlighet att installera skadligt innehåll på enheterna.

LÄS ÄVEN: iPhone 13: Nya kamerafunktioner och snabb skärm

Apple har inte meddelat hur eller av vem säkerhetshålen upptäcktes. I gengäld har företaget varit snabba med att göra en säkerhetsuppdatering som stänger igen säkerhetshålen.

Om du har någon av följande enheter bör du därför uppdatera din iPhone eller iPad direkt, eftersom hackare annars kan fortsätta att få tillgång till din enhet.

  • iPhone 6S eller senare
  • iPad generation 5 eller senare
  • Alla modeller av iPad Pro
  • iPad Air 2
  • Mac-datorer med operativsystemet MacOS Monterey

Så uppdaterar du din iPhone

För att stänga hålet och göra din Apple-enhet säker är det viktigt att du uppdaterar den direkt.

LÄS ÄVEN: Därför kommer Apple att visa mer reklam på din iPhone

Den senaste versionen av operativsystemet har versionsnummer 15.6.1, och för att uppdatera din enhet till den versionen ska du göra följande på din Apple-enhet:

Gå till Inställningar, välj Allmänt och Programuppdatering. Där bör du kunna se den nya uppdateringen och uppdatera din enhet. 

Kanske är du intresserad av...