Ett urval av Apples egna appar på en iPhone
iPhone:

Mycket tyder på att det kommer visas mer reklam på din iPhone.

© Shutterstock

Apple kommer visa mer reklam på din iPhone

Apple vill öka sina reklamintäkter. Det innebär att du i framtiden kommer att se reklam i flera av iPhones standardappar.

När du söker i Apples App Store kan du idag att se reklam för utvalda appar. 

I App Store är det nämligen möjligt för en apputvecklare att betala för att exponera just sin app när man söker på ett visst ord. 

Analytikern Mark Gurman på nyhetstjänsten Bloomberg menar att samma modell kommer att sprida sig till flera av de förinstallerade Apple-apparna. Han berättar att Apple redan har testat reklamplacering i kartappen Kartor.

> Läs även: Hitta de stora apparna och spara plats på din iPhone

Stora reklamintäkter för Apple

Snart kommer du förmodligen också att se annonser i appar som Kartor, Böcker och Podcaster. Gurman tror också att det är som upplagt för reklam i streamingtjänsten Apple TV +.

Det finns goda skäl till detta: Det finns nämligen mycket pengar att tjäna för Apple. 

Idag tjänar Apple omkring 3,7 miljarder dollar årligen i reklamintäkter och den siffran vill Apples chef för reklamplattformar, Todd Teresi, gärna öka till ett tvåsiffrigt miljardbelopp. 

Apple gör det svårare för andra att annonsera

Ironiskt nog kommer informationen om att Apple vill utöka sin egen annonsering nästan samtidigt som företaget har gjort det svårare för andra att annonsera i appar på iPhone.

2021 introducerade Apple en funktion som heter App Tracking Transparency (ATT). Med den kan användarna bestämma vilka appar som får följa deras beteende tvärs över appar och hemsidor. 

Det innebär att andra intressenter som Google och Facebook, inte kan få information om Apple-användares beteende i övriga appar som används. 

Alltså har det blivit svårare för företag att målgruppsinrikta sina annonser mot användaren. 

Det har också blivit ett krav för Android-appar i Google Play Butik att de tydligt berättar vilka användardata som delas. Läs mer här.

> Läs också: Få koll på vilka data dina appar har tillgång till – och varför

Steve Jobs vid presentationen av en ny Apple-produkt
Steve Jobs

Apples grundare Steve Jobs proklamerade ibland stolt under sina presentationer att en ny Apple-produkt inte innehöll reklam. Den tiden verkar vara förbi.

© Shutterstock

Facebook drabbas av Apples regler

Det har kostat mycket pengar och orsakat huvudvärk hos tjänster som Facebook och Snapchat, som säger att de har förlorat miljontals dollar på grund av Apples förändringar eftersom de inte längre kan rikta annonser baserat på användarbeteende.

Det har också gått ut över många små utvecklare av appar till App Store. 

Sett i det ljuset passar tidpunkten nästan FÖR bra när Apple trappar upp sin egen annonsering kort därefter. 

Apple använder till och med data tvärs över egna appar och tjänster när det ska avgöras vilka annonser användaren ska få se.

Stänga av spårning på iPhone

Med den nya funktionen ”App Tracking Transparency” måste du varje gång du installerar en ny app ta ställning till om den får spåra ditt beteende. 

I iPhones inställningar under integritet kan du välja Spårning. Här kan du se vilka appar på din iPhone som får spåra ditt beteende. Du kan också enkelt ändra behörigheten. 

Om du stänger av spårningen kommer annonseringen inte att baseras på dina personuppgifter tvärs över appar. Alltså kommer du till exempel inte att få reklam som rör något som du har gjort i en annan app på Facebook.

> Läs även: Iphone spårar dig överallt

Kanske är du intresserad av...