Timelapse iPhone
Timelapse

Mobilen har en bra kamera som till och med kan användas för att skapa timelapse-videor.

Så skapar du en timelapse-video med iPhone

Soluppgångar, trafik och växter som växer är utmärkta motiv för en timelapse-video. Vi visar hur du enkelt skapar en timelapse-video med din iPhone.

21 juli 2022 av Steffen Nielsen

En soluppgång är en vacker upplevelse. Inte minst om man själv bevittnar den i verkligheten. Som film på en skärm kan den behöva kokas ner lite i längd.

Som tur är finns det timelapse-teknik där till exempel en timmes inspelning visas på en minut i den färdiga filmen.

Det finns många bra motiv för en timelapse-video. Förutom den klassiska soluppgången är stadens trafik ett populärt motiv där man kan se bilar och människor fara fram över skärmen i superfart.

En timelapse kan antingen göras på datorn eller mobilen. Har du en iPhone är det otroligt enkelt, eftersom möjligheten är inbyggd i mobilens egen kamera.

Här nedan kan du se ett exempel på en timelapse-video från London.

Vad är timelapse?

En timelapse-video består av en rad bilder som tagits till exempel var 30:e sekund. När bilderna sätts ihop till en film och spelas upp med exempelvis 30 frames per sekund blir det som visas på videon 30 gånger snabbare. 

I en timelapse-video accelererar man upp saker och ting många gånger så att man till exempel kan njuta av en soluppgång på några minuter eller på kort tid visa att en byggnad byggs.

Timelapse är motsatsen till slow motion, där allt går långsammare än i verkligheten.

I en timelapse-video spelar kameran som utgångspunkt in från samma position. Om kameran rör sig samtidigt kallas det för hyperlapse. 

Timelapse-video av kaktus
Timelapse:

Med en timelapse-video går det att på kort tid illustrera något som normalt tar mycket längre tid. Det är mycket enkelt att spela in timelapse med en iPhone.

Hyperlapse-video
Hyperlapse:

När en timelapse-video spelas in samtidigt som kameran rör sig kallas det för hyperlapse. 

Så gör du en timelapse med iPhone

Du kan snabbt och enkelt komma igång med din timelapse-video som kallas ”Uppsnabbat” av iPhone.

  1. Välj först iPhones kameraapp, som bara heter Kamera
  2. Längst ned på skärmen kan du välja mellan bild, video och så vidare. Välj alternativet ”Uppsnabbat” som normalt är placerat längst till vänster.
  3. Tryck sedan på den röda inspelningssymbolen. Kameran tar nu bilder med jämna mellanrum och länkar ihop dem till en kort video. Systemet är utformat så att den färdiga videon blir mellan 20 och 40 sekunder, oavsett hur länge inspelningen varar.
  4. När inspelningen är klar väljer du samma symbol igen.

Överväg ett kamerastativ

Om du vill göra en lång inspelning behöver du ett bra kamerastativ – även kallat en tripod. Det kan köpas för någon hundralapp och uppåt, till exempel här.

Det är dessutom en bra idé att sätta mobilen på laddning under hela inspelningen, eftersom batteriet används snabbt – särskilt om du vill spela in mer än ett par minuter.

Så gör du en timelapse med din Android-mobil

Självklart kan du också göra en timelapse om du har en mobil med operativsystemet Android. I så fall rekommenderar vi att du använder appen Open Camera. Den är gratis och har några fina, extra inställningsmöjligheter. Till exempel kan du själv bestäma hastigheten på inspelningen.

> Du hittar Open Camera samt en utförlig guide i PC-tidningens Fördelszon här

Kanske är du intresserad av...