Den nya skadliga programvaran SOVA kan göra mobilen oanvändbar

Nytt hot låser dina filer i mobilen

Säkerhetsexperter har upptäckt en ny typ av malware som inte bara kan hacka sig in i dina filer och din privata data – den kan också låsa mobilens innehåll och göra den oanvändbar.

17 augusti 2022 av Niklas Ernst

Vi förknippar ofta utpressningstrojaner med något som bara drabbar datorer eller stora företag där viktiga filer låses och krypteras, och att upphovsmännen kräver stora summor för att låsa upp filerna.

Till exempel drabbades nyligen butikskedjan 7-Eleven i Danmark, som enligt egen utsago utsattes för en omfattande utpressningsattack som tvingade landets 7-Eleven-butiker att stänga ner på obestämd tid.

Men det är inte bara företag och datoranvändare som kan drabbas av ransomware. 

Din privata mobil är också i riskzonen.

LÄS ÄVEN: Farligt Joker-virus döljer sig i Android-appar

Vad är SOVA-malware?

Helt vanliga och privata mobilanvändare riskerar också att få sina dyrbara filer låsta och att det spioneras på viktiga data från mobilen av skrupellösa hackare.

LÄS ÄVEN: Dessa ”säkerhetsappar” kan stjäla dina bankuppgifter

Nyligen upptäckte säkerhetsföretaget Cleafy ett nytt säkerhetshot i form av den skadliga programvaran SOVA. SOVA upptäcktes i juni och har hittills varit tillgängligt för hackare på Darknet i fyra olika versioner.

Med SOVA-malware har kriminella kunnat avlyssna rörelser i mobilen, ta bilder av innehållet på skärmen och stjäla information från appar som Gmail, Google Pay och Google Password Manager.

Nu kan malware även låsa dina filer

Men vad säkerhetsföretaget nu har upptäckt är att en ny och femte version av SOVA håller på att utvecklas. Den nya versionen finns redan hos IT-kriminella, och SOVA-malware är nu utrustad med en utpressningsmodul.

Med hjälp av den kan dina filer låsas med avancerad kryptering och göra mobilen näst intill oanvändbar – ända tills du återställer den och därmed förlorar alla dina filer – eller betalar en lösensumma för att låsa upp mobilen igen.

SOVA-malware finns bara på Google Android-plattformen, så om du har en Android-mobil bör du vara försiktig när du laddar ner appar och endast installera appar från Googles officiella appbutik Google Play.

LÄS ÄVEN: Så undviker du farliga appar på mobilen

Dessutom rekommenderar vi att du installerar ett bra antivirusprogram på mobilen. Det kan till exempel vara Bitdefender Antivirus.

Kanske är du intresserad av...