De här ”säkerhetsapparna” kan stjäla dina bankuppgifter
Lögn:

Sex appar för Android låtsas vara antivirus, men sanningen är en helt annan. 

© Check Point Research

De här ”säkerhetsapparna” kan stjäla dina bankuppgifter

Åtskilliga appar i Google Play Butik påstår sig skydda din mobil. Istället stjäl de din information. Läs om de farliga apparna här.

22 april 2022 av Niklas Ernst

Det låter så bra. Men i stället är det riktigt dåligt.

Säkerhetsföretaget Check Point Research har kontrollerat säkerheten i en rad appar i Googles appbutik, och resultatet är nedslående.

De som påstår sig vara antivirusappar till mobilen är i själva verket förklädda appar som sprider en farlig form av malware som i värsta fall kan länsa ditt konto.

LÄS ÄVEN: Hämtade miljontals gånger: Falska appar infekterar din mobil

Check Point Research har hittat sex appar i Google Play Butik som utger sig för att vara säkerhetsappar, men som i själva verket innehåller virus och skadlig programvara.

Dessa appar ska du undvika

Det handlar om följande sex appar som är infekterade med farlig malware:

  1. Atom Clean-Booster, Antivirus
  2. Antivirus, Super Cleaner
  3. Alpha Antivirus, Cleaner
  4. Powerful Cleaner, Antivirus
  5. Center Security – Antivirus (Den sistnämnda finns i två versioner med samma namn, men båda är alltså skadliga appar.)

LÄS ÄVEN: Hitta rätt app – och undvik de falska

I dessa sex appar hittade säkerhetsexperterna en skadlig programvara, SharkBot, som kan stjäla personuppgifter och bankinformation.

Om en användare installerar någon av de aktuella apparna kan andra få tillgång till känsliga personuppgifter och exempelvis kreditkortsuppgifter. De flesta av SharkBots offer finns i Europa, främst i Storbritannien och Italien, men även i andra länder.

Så gör du om du drabbas

Alla sex apparna har nu tagits bort från Google Play Butik efter att Google uppmärksammats på problemet. Om du inte har hämtat någon av apparna behöver du inte göra något.

LÄS ÄVEN: 151 farliga appar i Android: Radera dem direkt

Om du däremot har hämtat någon av de sex apparna ska du snarast möjligt avinstallera den från mobilen innan den orsakar skada.

Dessutom rekommenderar vi att du alltid har ett antivirusprogram installerat på mobilen, till exempel Bitdefender Antivirus Free, som du hittar i Google Play Butik och som har testats och provkörts av redaktionen på PC-tidningen. 

Kanske är du intresserad av...