Skadeprogram i e-post

Det nya tillvägagångssättet infekterar datorn utan att man behöver klicka på en länk eller öppna bifogade filer.

© Shutterstock

Skadeprogram infiltrerar datorn via Microsoft Office

Nu har det dykt upp ett nytt sätt att infektera en dator med skadeprogram genom Microsoft Office, utan att man behöver klicka på en länk eller hämtar någon fil. Läs om hur du undviker det nya hotet.

25 oktober 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Hackare har kommit på ett nytt sätt att tränga in i våra datorer. Enligt säkerhetsföretaget Sophos kan skade- eller sabotageprogram ta sig in i datorn via e-post utan att man behöver klicka på en länk eller hämta en fil.

Det nya sättet använder en säkerhetsbrist i Microsoft Office för att hämta filer till datorn. För att det ska fungera måste Microsoft Outlook användas som e-postprogram. I Outlook kan nämligen farliga länkar döljas i själva breven. I andra e-postprogram händer det ingenting förrän man själv klickar på en länk, som sedan hämtar ett infekterat Worddokument.

De dolda länkarna i breven öppnas automatiskt av Outlook och då hämtas det skadeprogram som infekterar datorn.

Mer att läsa: Vad är sabotageprogram?

Skydda dig mot skadeprogram

Även om hackarna blir allt listigare finns det sätt att skydda sig mot skadeprogram.

När ett dokument eller brev med dolda länkar öppnas i Microsoft Office visas en dialogruta som talar om att dokumentet innehåller länkar till andra filer. Nekas dokumentet att uppdateras blir inte datorn infekterad.

Om dokumentet däremot får uppdateras visas ytterligare en dialogruta som är sista chansen att säga nej. Gör det, annars hämtas skadeprogrammet.

Läs mer om säkerhet

Vi rekommenderar dessutom följande enkla åtgärder för att skydda datorn: 

  • Öppna ALDRIG bifogade filer från okända avsändare
  • Klicka inte på Ja i dialogrutor utan att vara absolut säker på vad det är du accepterar

Prenumerera på PC-tidningen nu, så kan du skydda både datorn och ditt hem. Du får 3 nummer av tidningen samt en övervakningskamera för 129:50 kronor – du sparar hela 721 kronor!

Kanske är du intresserad av...