Skadlig kod i känt program
© Shutterstock

Populärt städprogram sprider farlig kod

Över 130 miljoner datorer världen över riskerar att få virus genom ett av de mer omtyckta verktygsprogrammen – CCleaner. Det välkända programmet hackades nyligen och har använts för att sprida skadlig kod. Läs vad du ska göra om du har programmet i din dator.

Uppdatering:

Utvecklarna bakom CCleaner har sedan länge stängt säkerhetshålen i programmet, och vi har vid ett flertal tillfällen testat programmet och kan rekommendera dig att använda det.

I Fördelszonen har vi en guide för hur du installerar programmet på datorn, plus säker nedladdning av programmet.

Läs också: Städa datorn med CCleaner

________________________________________

En av de viktigaste reglerna för att undvika drabbas av farliga program eller virus är att aldrig hämta något som man inte vet vad det är. Ibland räcker det dock inte att vara försiktig.

Programmet CCleaner är ett välkänt verktyg för att städa bort onödiga filer och andra rester i Windows, så att operativsystemet fungerar optimalt.

Nu visar det sig att en viss version av CCleaner har hackats så att det har följt med ett skadligt program som också har installerats i miljontals datorer världen över. Det avslöjar Avast som äger Piriform – företaget som utvecklar CCleaner.

Hackare har kopplat skadlig kod till CCleaners legitima installationsfiler, vilket enligt Avast har berört 2,27 miljoner datorer. De skadliga filerna har i värsta fall kunnat installera utpressningsvirus i datorerna eller så kallade tangentbordsinspelare som läser av allt som skrivs på tangentbordet – till exempel lösenord.

Läs mer om datorsäkerhet

Har jag farliga program i datorn?

Sårbarheten berör enbart installationsfiler som har hämtats från en viss server och därför är det få av de 130 miljoner användare som har drabbats. Enligt Avast finns det inga tecken på att någon dator har tagit allvarlig skada.

Alla som använder CCleaner bör söka igenom datorn efter skadliga program med exempelvis Malwarebytes Anti-Malware som finns att hämta från Fördelszonen.

CCleaner är fortfarande ett utmärkt program men det bör uppdateras till den senaste versionen. Den finns att hämta från Fördelszonen.

Läs också: Här är de bästa antivirusprogrammen.

Kanske är du intresserad av...