Så undviker du identitetsstöld på nätet
Se upp för identitetsstöld:

Det kan stå dig dyrt om brottslingarna får tag på dina identifieringshandlingar.

© Shutterstock

Identitetsstöld: Så blir din identitet stulen på nätet

Förr i tiden behövde en tjuv lägga vantarna på ditt pass och din plånbok för att kunna stjäla din identitet. Idag hämtar de bara informationen från sociala medier och med nätfiskemejl till din inkorg. Och det kan stå dig dyrt.

Identitetsstöld kan få allvarliga konsekvenser för både din ekonomi och ditt mentala välbefinnande. Först och främst kan de nämligen länsa ditt konto på pengar om de får tag på rätt information.

För det andra är det uppslitande att behöva kontakta leverantörer och andra inblandade i bedrägeriet och övertyga dem om att det alltså inte är du som står bakom alltihop. 

Tack vare internets utbredning har kriminella fått tillgång till en uppsjö av nya sätt att stjäla din identitet.

Men hur går egentligen en identitetsstöld på nätet till och vad ska du vara särskilt uppmärksam på, så att det inte händer dig? 

Det ger vi svar på i den här artikeln.

Vad är identitetsstöld?

När kriminella stjäl din identitet utger de sig för att vara du för att uppnå ekonomisk vinning. Det kan till exempel handla om att ta lån i ditt namn med hjälp av dina uppgifter eller använda dina uppgifter för att lura andra.

Vanligtvis sker identitetsstöld genom att kriminella får tag på personuppgifter, till exempel personnummer, betalkort eller foton.

De privata uppgifterna används sedan för att utge sig för att vara du eller skapa en falsk person, till exempel en falsk Facebook-profil.

Det kan leda till att bedragarna tar lån i ditt namn eller på annat sätt får tag i dina pengar. Dina uppgifter kan också användas i bedrägerier mot andra personer, där kriminella gömmer sig bakom dina uppgifter när de till exempel skickar skräppost eller nätfiskemejl.

LÄS ÄVEN: Bedragare härmar dina familjemedlemmars röster

Så stjäl brottslingarna din identitet

Till skillnad från tidigare, när identitetstjuven behövde stjäla plånbok, ID-handlingar eller betalkort rent fysiskt, kan du i vårt moderna, digitaliserade samhälle utsättas för identitetsstöld även om ditt pass och kreditkort ligger gömda i en låst låda.

Idag kan bedragarna nämligen enkelt få tag på privat information genom att använda nätfiskemetoder, hacka datorer och mobiler och fånga upp informationen från sociala medier.

Om du inte är noga med vem som till exempel kan se bilder och information som födelsedag, telefonnummer och adress i din Facebook-profil, kan främmande personer enkelt samla på sig väldigt mycket kunskap om dig från dina sociala kanaler.

LÄS ÄVEN: Ta reda på vad andra kan se om dig på Facebook

Många luras av privat näthandel

Framför allt handel online mellan privatpersoner används av bedragarna för att utföra identitetsstölder.

Här kan bedragare utge sig för att vara intresserade köpare eller säljare och be att du bevisar vem du är genom att skicka ett foto av ett officiellt ID-kort.

Bilden av dina identifieringshandlingar, till exempel ditt pass eller körkort, används sedan för att ta lån i ditt namn eller för att skapa en ny, falsk person.

Den falska personen kan sedan användas i ytterligare bedrägerier.

LÄS ÄVEN: Nytt bedrägeri: Var på din vakt när du handlar på nätet

Så kan du undvika identitetsstöld

Sociala medier och särskilt Facebook-profiler missbrukas ofta av bedragare som stjäl profilbilder och använder dem för att skapa falska profiler.

Om du gör din Facebook-profil privat, så att dina uppgifter inte syns av alla, blir det svårare för dem att stjäla din identitet. 

Så här gör du:

  1. Öppna Facebook och klicka på din profilbild uppe till höger.
  2. Klicka på Inställningar och integritet.
  3. Klicka på Integritetskontroll och gå igenom Facebooks individuella guider.

Dessutom ska du aldrig dela foton av dina identifieringshandlingar, exempelvis pass eller körkort, med andra i samband med näthandel.

LÄS ÄVEN: Sex goda råd för att upptäcka skräppost och bedrägerier i inkorgen

På det hela taget måste du alltid vara försiktig med att dela känslig information. Var också extra uppmärksam när du till exempel får ett mejl som ber dig ange personnummer, lösenord eller betalningsuppgifter.

Kom ihåg att datorn är bättre skyddad mot nätfiskeförsök och andra digitala bedrägerier om du har installerat de bästa säkerhetsprogrammen. De kan fånga upp farorna innan de gör stor skada på datorn.

Vi rekommenderar PC-tidningens kompletta säkerhetspaket, som du kan titta närmare på här

Vad ska jag göra om jag blir utsatt för identitetsstöld?

Om du upptäcker att du har blivit utsatt för identitetsstöld ska du först och främst ringa till banken och spärra dina betalkort. 

Ring sedan polisen och gör en anmälan.

Vi rekommenderar också att du redan i förväg upprättar en kreditvarning, så att det blir svårare för kriminella att ta lån i ditt namn. I Sverige kan du göra det på uc.se.

Kontakta dessutom alla inblandade i bedrägeriet. Det är särskilt viktigt att du kontaktar potentiella långivare och gör klart att det inte är du som har tagit ett lån och att det istället handlar om en kriminell handling.

Här är det också en god idé att be om en redogörelse för hur avtalet har ingåtts, som du sedan kan dela med polisen.

Kanske är du intresserad av...